Συντεχνιακή πανστρατιά υπέρ των προνομίων του Τύπου

21.2.12

Αντιγράφω από τη Ναυτεμπορική:

Να υπάρξει μεταβατική περίοδος για την κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στον Τύπο, ζητούν, με κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιώργος Κασιμάτης, του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλλας.

Αφορμή για την τοποθέτησή τους αυτή αποτέλεσε η ρύθμιση που...


...περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση και η οποία προβλέπει την κατάργηση της δημοσίευσης των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων στον Τύπο. Οι ίδιοι θεωρούν ότι για την επιτυχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων απαιτείται διεξοδική μελέτη και προγραμματισμός, αλλά και κυρίως χρόνος προσαρμογής, προκειμένου να υπάρξουν τα προσδοκώμενα θετικά αποτελέσματα, χωρίς αρνητικές παρενέργειες. Σημειώνουν ότι η πλήρης και άμεση κατάργηση της δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων θα προκαλέσει προβλήματα στην αγορά, καθώς, δεν έχουν ωριμάσει ευρύτερα οι συνθήκες για διεξοδική δημοσιοποίηση στοιχείων με ανάρτηση στο διαδίκτυο, ενώ, στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως οι δημοσιεύσεις οικονομικών καταστάσεων γίνονται με καθυστερήσεις και ταυτόχρονα επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος τις επιχειρήσεις. «Εν πάση περιπτώσει, υπογραμμίζουν, η εξασφάλιση από το νομοθέτη ικανής μεταβατικής περιόδου ως προς την προσαρμογή στο νέο καθεστώς θα διασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή του».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Στην εποχή του Ιντερνετ, κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η διαφάνεια εξασφαλίζεται μέσω της δημοσίευσης των ισολογισμών σε ανύπαρκτα έντυπα, τα οποία κι εξασφαλίζουν την επιβίωση της χάρη σε αυτού του τύπου τα εγγυημένα έσοδα.

Το μόνο κόμμα που αντέδρασε σε αυτή την άθλια ανακοίνωση ήταν η Δράση του Στέφανου Μάνου.