Λεφτά κι αξιοπρέπεια δεν υπάρχουν

3.2.12

Δεν υπήρξα και νομίζω ότι ούτε θα υπάρξω φίλος ή θαυμαστής της Λούκας Κατσέλη της οποίας και την ιδεολογία θεωρώ λίγο-πολύ ξεπερασμένη.

Νιώθω όμως πραγματική αηδία για όσους επιχειρούν με καθυστέρηση 2,5 ετών να της χρεώσουν το περίφημο "λεφτά υπάρχουν", κίνηση που μου μοιάζει σχεδόν παραπλήσια με το εξίσου περίφημο "δεν διάβασα το Μνημόνιο" του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Ναι, οι εκτιμήσεις της...


...κ.Κατσέλη έπεσαν έξω. Ναι, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε υπερφιλόδοξο κι εν μέρει ουτοπικό. Δεν θυμάμαι όμως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους εκείνη την εποχή.

Είναι φοβερά εύκολο -όσο κι αναξιοπρεπές- να παριστάνει κανείς το μετά Χριστόν προφήτη και να αναζητά εξιλαστήρια θύματα για το ναυάγιο του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω εξάλλου σε όσους έχουν ακόμα διάθεση να σκέφτονται ότι το "λεφτά υπάρχουν" δεν αποτέλεσε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ αλλά επικοινωνιακό δημιούργημα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο κι έγινε μετέπειτα σημαία του υστερικού αντιμνημονιακού μετώπου.

Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις παράλογες κι αναχρονιστικές δημόσιες τοποθετήσεις της Λούκας Κατσέλη για τις (ελάχιστες) αποκρατικοποιήσεις των κυβερνήσεων Καραμανλή αλλά και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τότε υποστήριζε δημόσια οτιδήποτε το διαφορετικό.

Αν και πολλοί νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν, ελάχιστοι μπορούν να ισχυριστούν στο σημερινό ΠΑΣΟΚ ότι είναι άμοιροι ευθυνών. Τουλάχιστον όμως ας μην παριστάνουν τους "παραπλανηθέντες πολιτικούς"...