Ψυχική Υγεία: σε αδιέξοδο η μεταρρύθμιση

29.3.12

Στον χώρο της σιωπής, στον χώρο της Ψυχικής Υγείας εξελίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας η σημαντικότερη ίσως μεταρρύθμιση, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Χίλιοι πεντακόσιοι κλινικώς αποθεραπευμένοι ψυχικώς πάσχοντες διαβιούν πλέον σε κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας, σε ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα, καθώς έχουν ενταχθεί από χρόνια στη λυτρωτική για εκείνους, αλλά και για την κοινωνία μας, αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων.

Το εγχείρημα αναπτύσσεται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η χώρα μας έχει τεθεί αρκετές φορές σε επιτήρηση, καθώς η χρηματοδότηση της ψυχιατρικής...


...μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων ουδέποτε ήταν απρόσκοπτη, αλλά πάντα με πολύ σοβαρά προβλήματα.

Αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για τη χώρα μας κινδυνεύει φέτος όσο καμία χρονιά στο παρελθόν. Η εγκεκριμένη από τον κρατικό προϋπολογισμό χρηματοδότηση των μονάδων Ψυχικής Υγείας και αποασυλοποίησης είναι μειωμένη κατά 55% για το 2012, σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, προβλέπονται μόλις 40 εκατ. ευρύ, αντί των 90 εκατ. ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι απαιτούνται.

Μια άλλη διάσταση της κρίσης εδώ.