Λουκάς Παπαδήμος, η στυμμένη(;) λεμονόκουπα του πολιτικού συστήματος

23.4.12

Από την επικαιρότητα των τελευταίων -προεκλογικών- ημερών κι από όλες τις συζητήσεις για τη μετεκλογική συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ απουσιάζει ένα όνομα. Το όνομα ενός ανθρώπου που...τυχαίνει να είναι πρωθυπουργός και μάλιστα να ηγείται ενός κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων.

Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν συμπεριλαμβάνεται στα αρχικά πλάνα του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντώνη Σαμαρά. Δεν τον αναφέρουν καν, κάνουν ό,τι μπορούν...


...για να ξεχαστεί η τεράστια συνεισφορά του στην επιτυχή ολοκλήρωση του PSI.

Η εξήγηση είναι απλή. Κανείς μέτριος ηγέτης διαλυμένων κομμάτων δεν θα ήθελε στα πόδια έναν ψύχραιμο και συγκρατημένο τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Η σύγκριση μαζί τους δεν ευνοεί κανέναν τους, ήδη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ο σημερινός πρωθυπουργός συγκεντρώνει πολύ περισσότερες θετικές γνώμες από τους Βενιζέλο και Σαμαρά. Την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να εξαφανίσουν τον Λουκά Παπαδήμο ευνοούν εξίσου τα ΜΜΕ και οι εταιρίες δημοσκοπήσεων. Δεν σας φαίνεται παράδοξο που δεν συμπεριλαμβάνεται πια το όνομα του στις καρτέλες με τους "κατάλληλους" πρωθυπουργός;

Όλα αυτά μοιάζουν να έχουν πείσει πια και τον ίδιο τον Λουκά Παπαδήμο ότι δεν συντρέχουν οι πολιτικές εκείνες συνθήκες που θα του επέτρεπαν να προσφέρει στη χώρα όσα ο ίδιος θα επιθυμούσε. Έχει κατανοήσει ότι δεν τον θέλουν και δεν πάσχει από κανένα σύνδρομο εξουσιομανίας που να τον παρακινήσει να...ζητιανέψει για κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Κάπως έτσι, η μεταπολιτευτική μετριότητα θα κυριαρχήσει ξανά και μάλιστα με έναν τρόπο πρόδηλα προκλητικό. Βενιζέλος και Σαμαράς θα αποχαιρετίσουν τον Λουκά Παπαδήμο χωρίς καν να εξηγήσουν στους Έλληνες πολίτες γιατί δεν τον επιλέγουν ξανά, χωρίς να αξιολογήσουν με τρόπο συγκεκριμένο τρόπο τη θητεία του.

Θα στερήσουν από τη χώρα τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή της με την Ευρώπη και το ΔΝΤ και θα τον αντικαταστήσουν με κάποιον συμπαθητικό πρωθυπουργό-διαιτητή των κομματικών πιέσεων. Μεγάλα εγώ μικρών ανθρώπων.