Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ: Φορολογικοί συντελεστές μέχρι 75%, ειδική φορολογία στην πολυτελή κατανάλωση

22.5.12

Με μπουλντόζες φαίνεται ότι θα μεταφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα ευκατάστατων Ελλήνων από τα βόρεια προάστια της Αθήνας στις φτωχογειτονιές του Πειραιά, καθώς στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος προβλέπεται μέχρι και η επιβολή συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος ύψους 75%!

Παραθέτω τα σχετικά σημεία του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ:

-Να αλλάξει η φορολογική κλίμακα με σημαντική αύξηση των συντελεστών για...


...α μεγάλα εισοδήματα μέχρι 75% για εισοδήματα πάνω από 500000 ευρώ τον χρόνο.

(Πολύ καλή ιδέα. Θα παταχθεί έτσι και η φοροδιαφυγή. Ποιος θα επιδιώξει να κρύψει τα εισοδήματα του όταν θα ξέρει ότι θα πρέπει να αποδώσει στο κράτος μόλις το...75%;)


-Ο συντελεστής φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

(Καλό θα ήταν να δωθούν κίνητρα για να λειτουργήσει ένας αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης)

-Να θεσπιστεί φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών και να επιβληθεί ειδική φορολογία στην πολυτελή και επιδεικτική κατανάλωση.

(Τι αποτελεί "πολυτελή" κι επιδεικτική" κατανάλωση; Θα υπάρξει χαράτσι ανα iPhone;)

-Να καταργηθεί το ειδικό καθεστώτος φορολογικής ασυλίας των οικονομικά ισχυρών παραγόντων, όπως των εφοπλιστών και της Εκκλησίας

(Να καταργηθεί. Με ποιον τρόπο όμως;)


-Να καταγραφεί σε περιουσιολόγιο ο συσσωρευμένος πλούτος, είτε βρίσκεται στην Ελλάδα είτε έχει τοποθετηθεί στο εξωτερικό, και να υπάρξει επαρκής φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

(Πόση είναι η "επαρκής" φορολόγηση; Στα εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συντελεστή 75%. Στις μεγάλες περιουσίες άνω του 1.000.000 εκατομμυρίου δεν θα πρέπει να προτείνει ακόμα μεγαλύτερο; Το 99% πώς σας φαίνεται;)

-Να αρθεί το τραπεζικό και εμπορικό απόρρητο, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στις συναλλαγές και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή.

(Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Θα γνωρίζει πχ το Κράτος τις καταθέσεις του κάθε φορολογούμενου; Κι έτσι θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή;)

-Να απαγορευθεί κάθε είδους συναλλαγής μέσω εταιριών οφ σορ.


(Περιττό. Με τόσο...χαμηλούς συντελεστές, ποιος θα θέλει να φοροδιαφύγει μέσω off-shore;)

Να αναμορφωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους.

(Με ποιον τρόπο θα "αναμορφωθούν"; Μήπως με πρόσληψη 100.000 δημοσίων υπαλλήλων;)