Κατώτερες των περιστάσεων οι ελληνικές τράπεζες

16.5.12

Σε δραματική κατάτασταση φαίνεται ότι έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που προκύπτει κι από τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Κάρολος Παπούλιας μετέφερε στους συνομιλητές τους το περιεχόμενο μιας επικοινωνίας του με τον κ.Προβόπουλο (εδώ) ο οποίος...



...κι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σημαντική εκροή καταθέσεων λόγων της πολιτικής αστάθειας. Ανάλογο περιεχόμενο φαίνεται ότι είχε και η επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την οποία ο τελευταίος έδειξε στους πολιτικούς αρχηγούς.

Πράγματι, σε αυτή τη συγκυρία, η επιβίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα κρίνει την παρτίδα για ολόκληρη την εθνική προσπάθεια και ορθώς επιχειρείται με διάφορα...ηλεκτροσόκ να διατηρηθεί στη ζωή. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν απαλλάσσει τις ελληνικές τράπεζες και τους Έλληνες τραπεζίτες από τις σημαντικές ευθύνες τους για την αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος.

Θυμίζω ότι στα δυο αυτά χρόνια της κρίσης δεν έχει επιτευχθεί ούτε μια συγχώνευση μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζών ενώ χάλασε μέχρι και η σημαντική συγχώνευση της Alpha Bank με την Εurobank από την οποία θα προέκυπτε το πιο ισχυρό τραπεζικό σχήμα των Βαλκανίων και με τη συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Παπανδρέου και (λιγότερο) η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έδειξαν να διαθέτουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αναδιάταξη του κρατικά ελεγχόμενου τραπεζικού συστήματος καθώς, πλην της ισχυρής Εθνικής, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα και η Τράπεζα Αττικής μοιάζουν να πορεύονται δίχως σχέδιο τόσο για το παρόν όσο και για το αβέβαιο μέλλον τους.

Κάπως έτσι, το κόστος της αναγκαίας διάσωσης των τραπεζών είναι σημαντικό υψηλότερο από όσο θα μπορούσε να είναι σε περίπτωση που οι Έλληνες τραπεζίτες είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στο σημερινό χάος, προστίθεται και η ρητορική Τσίπρα περί εθνικοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δυσοίωνο...