Μερικά στοιχεία πριν φτιάξουμε το...νέο κόμμα

14.6.12


Η Δράση του Στέφανου Μάνου έλαβε στις πρόσφατες εκλογές 114.058 ψήφους κι έμεινε πολύ μακριά από το 3%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου έλαβαν σχεδόν 6 φορές περισσότερες ψήφους.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ άφησαν εκτός Βουλής τον Γιάννη Ραγκούση αλλά όχι...


...τον Απόστολο Κακλαμάνη. Προτίμησαν τον Κώστα Σκανδαλίδη από την Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι ένας εξαιρετικά σοβαρός άνθρωπος, ίσως το πιο ποιοτικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στις πρόσφατες εκλογές, ήταν υποψήφιος στην Α' Αθηνών και οι πολίτες τον κατέταξαν στη 11η θέση. Έλαβε 1.284 σταυρούς, ούτε τους μισούς από αυτούς που έλαβε ο Μάκης Γιομπαζολιάς.

Ο Γρηγόρης Φαρμάκης ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμμαχία και διέθετε δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους συνυποψηφίους του: α) ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στο Twitter β) εκπροσώπησε αρκετές φορές το κόμμα του στην τηλεόραση. Στην Α' Αθηνών κατέληξε 12ος, έλαβε μόλις 435 ψήφους.

Άνθρωποι όπως ο Ηλίας Μόσιαλος κι ο Τάσος Γιαννίτσης δεν ήταν καν υποψήφιοι. Εκτός Πολιτικής παραμένει σταθερά ο Αλέκος Παπαδόπουλος ενώ τον ίδιο δρόμο έδειξαν και στον Λουκά Παπαδήμο οι Βενιζέλος-Σαμαράς.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ αφέθηκε στα χέρια του συντηρητικού κρατιστή Ευάγγελου Βενιζέλου χωρίς να συσπειρωθούν εναντίον οι προοδευτικές φωνές του κόμματος ενώ ανάλογα σιωπηρή ήταν και η στάση των φιλελευθέρων της Νέας Δημοκρατίας όταν η Ντόρα Μπακογιάννη διεκδικούσε την αρχηγία του κόμματος.


Αυτά είναι τα δεδομένα κι αυτές είναι οι ήττες του περίφημου σοσιαλδημοκρατικού, φιλελεύθερου, μεταρρυθμιστικού, εκσυγχρονιστικού χώρου. Μακάρι το πρόβλημα να ήταν τόσο απλό που να λυνόταν με την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Θυμίζω ότι τα κόμματα δεν ιδρύονται για να απασχοληθεί το πλεονάζον πολιτικό προσωπικό, το οποίο εξάλλου πλεονάζει με απόφαση των πολιτών. Στους ίδιους πολίτες θα απευθυνθούμε ξανά...

Φοβάμαι ότι έχουμε παγιδευθεί σε έναν εξαιρετικά αντιπαραγωγικό όσο κι αυτάρκη ιδεολογικό αυνανισμό. Την ίδια στιγμή, η Χρυσή Αυγή μοιράζει χαστούκια, ο Τσίπρας λεφτά κι ο Σαμαράς χαρτοφυλάκια. Λέτε να τους πολεμήσουμε με like(s) και retweet(s);