Η αξιοπιστία της χώρας και ο Αντώνης Σαμαράς

10.10.12

Στη σύντομη δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με την Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

(...)Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η εικόνα της στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το πιστοποιεί άλλωστε και η χθεσινή αναφορά του Eurogroup στη χώρα μας.Επίσης η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί...


...εντυπωσιακά. (...)Σήμερα υποδεχτήκαμε μια φίλη της χώρας και ανοίξαμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή μας πορεία.

Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ.Σαμαράς με ποιον τρόπο η Ελλάδα έχει "αλλάξει σελίδα"; Τι μεσολάβησε κι έχει βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα της χώρας; Τι συνέβη και η αξιοπιστία της χώρας αυξήθηκε σημαντικά;

Το μόνο που έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό είναι ότι ο ίδιος ο Σαμαράς έχει αλλάξει το σύνολο των απόψεων του, υποστηρίζει θερμά ένα πιο σκληρό πακέτο μέτρων από αυτά που έφεραν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και τα βάζει με οποιονδήποτε εκφέρει "αντιμνημονιακό" λόγο.

Αν η αξιοπιστία της χώρας έχει βελτιωθεί, αυτό μπορεί μονάχα να οφείλεται στο ότι ο ίδιος έπαψε να προκαλεί την οργή των συντηρητικών συντρόφων του με τις υστερικές κραυγές του κατά του Μνημονίου και της τρόικας.

Θα μπορούσα να χειροκροτήσω τον Σαμαρά για την υιοθέτηση μιας πιο υπεύθυνης στάσης, αν προεκλογικά δεν είχε υποσχεθεί λαγούς και πετραχήλια σε διάφορες κοινωνικές κι επαγγελματικές ομάδες. Ακόμα κι αν πράγματι ο Έλληνας πρωθυπουργός μοιάζει εσχάτως πιο αξιόπιστος στα μάτια των εταίρων μας, το εσωτερικό ακροατήριο δεν δείχνει να υποδέχεται με ανάλογο "ενθουσιασμό" τη μνημονιακή στροφή του.

Δεν είναι ούτε λιγότερο πατριώτες ούτε "δραχμολάγνοι" όσοι αρνούνται να δουν με καλό μάτι τις προσπάθειες του πιο δραστήριου συκοφάντη της εθνικής προσπάθειας των τελευταίων ετών. Μοίρα κακή ταύτισε την επιτυχία της κυβέρνησης του με την εξασφάλιση της ελάχιστης επιβίωσης της χώρας.

Ας ευχηθούμε ότι οι αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρώπης θα επιβεβαιώσουν ότι αξίζει κανείς να ανεχθεί μέχρι κι έναν Αντώνη Σαμαρά, για να παραμείνει ενεργός μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πιο πετυχημένου ουτοπικού εγχειρήματος των τελευταίων δεκαετιών.