Δένδιας: Το ΕΔΔΑ μάλλον ενυποθηκεύει παρά βοηθάει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

5.12.12

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπ. Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στο περιοδικό «Unfollow»:


Δημοσιογράφος: Μα προσφεύγουν. Αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει καταδικάσει την Ελλάδα πάνω από δέκα φορές τα τελευταία χρόνια για εγκλήματα κατά της ζωής και βασανιστήρια που διέπραξε η αστυνομία. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί δικαιώθηκαν από το ΕΔΔΑ σημαίνει ότι δεν βρήκαν δικαιοσύνη στη χώρα τους.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Όχι, όχι, όχι. Θέλετε να κάνουμε μια συζήτηση για το ΕΔΔΑ; Εγώ ήμουν...



...στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ήμουν από αυτούς που εκλέγουν τους δικαστές του ΕΔΔΑ. Έχω πλήρη εικόνα. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει κάποια στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Πώς δικάζει το ΕΔΔΑ και πού καταλήγει; Το ΕΔΔΑ δεν έχει καταδικάσει μόνο την Ελλάδα. Έχει μια επεκτατική τάση εφαρμογής των συνθηκών, με έναν απολύτως διευρυμένο τρόπο, η οποία, θα μου επιτρέψετε να σας πω, δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για τη νομική επάρκεια των αποφάσεών του. Δεν αναφέρομαι μόνο στο συγκεκριμένο θέμα.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, για να καταλάβουμε, σε σχέση με τις καταδίκες της Ελλάδας για αστυνομική βία, εσείς αμφισβητείτε τη νομική επάρκεια του δικαστηρίου;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δεν μπορεί κανείς να εκφράζει γενικές απόψεις για δικαστικές αποφάσεις.

Δημοσιογράφος: Οι δέκα αυτές καταδίκες ήταν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κάθε απόφαση είναι ξεχωριστή, θα πρέπει τη δει κανείς και να ασκήσει κριτική in concreto, όχι in abstracto. Αυτό που σας λέω σας το λέω γενικότερα, αν θα θέλατε να το δείτε κάποια στιγμή, για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η δική μου άποψη είναι ότι η εξέλιξη της λειτουργίας του ΕΔΔΑ τα τελευταία χρόνια μάλλον ενυποθηκεύει παρά βοηθάει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο τρόπος επεκτατικής ερμηνείας των συνθηκών από ανθρώπους που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι επαγγελματίες νομικοί, δηλαδή η νομική τους κατάρτιση, όσον αφορά το θέμα της φιλοσοφίας του δικαίου, είναι σχετικά περιορισμένη, δημιουργεί τεράστια θέματα και στο εθνικό και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στη βάση όλων αυτών, που είναι το ρωμαϊκό δίκαιο. Δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο θέμα, μην ερμηνεύσετε αυτό που σας λέω ως απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Πραγματικά εκπλήσσομαι από την άποψη του Νίκου Δένδια, ο οποίος είναι νομικός κι έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης.

Αναρωτιέμαι πόσοι άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν ανάλογη άποψη για ένα Δικαστήριο όπως το ΕΔΔΑ που έχει αποτελέσει καταφύγιο για χιλιάδες πολίτες της Ένωσης που δεν κατάφεραν να δικαιωθούν στην έννομη τάξη της χώρας τους.