Βενιζέλος: Ο Διώτης μου παρέδωσε τη λίστα Λαγκάρντ και δεν ξανασυζητήσαμε το θέμα!

2.1.13

Στις 11 Οκτωβρίου του 2012, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξετάστηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Παραθέτω τα κρίσιμα αποσπάσματα των τοποθετήσεων του:

(...)Χαίρομαι λοιπόν διότι ο κ. Διώτης τόνισε, όπως σας είπα, ότι δεν επιφυλάχθηκα να μελετήσω το υλικό, αλλά του απάντησα αμέσως. Το USB παρέμεινε στο γραφείο μου, σε ένα κουτί με πολλά ηλεκτρονικά υλικά, που στελνόντουσαν για ενημερωτικούς λόγους, χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθοιονδήποτε τρόπο στη μορφή που μου το άφησε ο κ. Διώτης, μέχρι...



...την αποστολή του προ ολίγων ημερών στον κ. Πρωθυπουργό. Είχα πάντα τη βεβαιότητα από την αρχή μέχρι προχθές που διαπίστωσα ότι αυτό δε σημαίνει, ότι αυτό διατηρείται στην αρμόδια αρχή, δηλαδή στο ΣΔΟΕ, όπως και όλα τα υλικά που εστέλνοντο για ενημερωτικούς λόγους στο γραφείο του Υπουργού και κυρίως για τις ανάγκες κοινοβουλευτικών συζητήσεων, συνεντεύξεων, ανακοινώσεων του Γραφείου Τύπου και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες και τα οποία ετηρούντο στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες. Καμία υπηρεσία δεν έστελνε πρωτότυπα και μάλιστα χωρίς να κρατήσει αντίγραφα.

Είπα συνεπώς στον κ. Διώτη, πρώτον ότι συμφωνώ με τη νομική του προσέγγιση και δεύτερον, πως είναι αυτονόητο ότι κάθε διωκτική και προανακριτική αρχή, άρα και το ΣΔΟΕ αξιοποιεί κάθε είδους πληροφορίες που τις περιέχονται, για παράδειγμα με ανώνυμα τηλεφωνήματα ή ανώνυμες επιστολές, ως αφετηρίες έρευνας που μπορεί να οδηγήσει στη συγκέντρωση νόμιμου αποδεικτικού υλικού. Αυτή τη διάκριση έκανε τις τελευταίες ημέρες και ενώπιόν σας κατ’ επανάληψη ο κ. Διώτης και πολύ ορθά. Σημείωσα μάλιστα ότι απαντώντας σε ερωτήματα του κ. Παυλόπουλου, αλλά και της κυρίας Κωνσταντοπούλου στο τέλος της προχθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής σας, θεώρησε και ορθά ότι είναι πολύ πιθανόν να είναι αυτή η εντύπωση που αποκόμισα εγώ, ότι το υλικό διατηρήθηκε στο ΣΔΟΕ και ότι χρησιμοποιήθηκε ως πληροφοριακό υλικό και αφετηρία έρευνας. Άλλωστε το ΣΔΟΕ διενεργεί μεγάλο αριθμό ερευνών, με αφετηρία άτυπες και ανώνυμες καταγγελίες ακόμα και σε σχέση με πολιτικά πρόσωπα, χωρίς φυσικά να ενημερώνεται ο Υπουργός Οικονομικών. Σε καμία περίπτωση δεν ζητά ούτε περιμένει ειδική εντολή του Υπουργού για να κάνει τη δουλειά του. Ο Υπουργός δεν μπορεί ούτε να καθυστερήσει, ούτε να ανακόψει την ερευνητική δραστηριότητα του ΣΔΟΕ, γιατί αυτός είναι ο νομικός σκοπός του ΣΔΟΕ ως αρχής. Οποιαδήποτε παρέμβαση του Υπουργού μπορεί να παρεξηγηθεί.

(...)

ο κ. Διώτης στις συναντήσεις αυτές ή λίγο πριν αρχίσουν ή μόλις ολοκληρωθούν μπορούσε να ζητήσει οδηγίες, εάν θεωρούσε ότι για κάποιο θέμα χρειαζόταν να δοθούν ειδικότερες οδηγίες.
Ο κ. Διώτης σημείωσα, όπως είπε στην Επιτροπή σας, ότι δεν ξανασυζητήσαμε το θέμα. Σωστά. Ανέμενα πρόοδο και αποτελέσματα, όπως και για κάθε άλλο θέμα, ξέροντας ότι οι ρυθμοί είναι γενικά αργοί, γι' αυτό πίεζα προς πάσα κατεύθυνση.

Πρέπει να υπογραμμίσω ότι για λόγους αρχής, ότι ουδέποτε ρώτησα το ΣΔΟΕ ή άλλη ελεγκτική υπηρεσία του Υπουργείου για την πορεία συγκεκριμένης υπόθεσης, προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχεται ότι έφτασε στα χέρια του ένα υλικό τέτοιας αξίας όπως η λίστα Λαγκάρντ, κράτησε ένα αντίτυπο -που αποδείχθηκε το μόνο- στο συρτάρι και δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να ρωτήσει τι γίνεται με τις έρευνες! Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν ρώτησε για να μην...παρεξηγηθεί!

Φυσικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαιτεί να πιστέψουμε ότι δεν είχε καν την περιέργεια να δει το αρχείο όπως κι ότι για το περιεχόμενο ενός αρχείου που είχε στο συρτάρι του, είχε ενημερωθεί μονάχα από τα...blogs!

Θα συσταθεί άραγε κάποιο Ειδικό Δικαστήριο για να ερευνήσει το πιθανό κίνητρο ενός υπουργού που  απαξιώνει ένα τέτοιο υλικό, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι διατηρεί ένα σημαντικό μέρος του αρχείου του υπουργείου Οικονομικών στο σπίτι του;