Τι είναι και τι δεν είναι η Παραπολιτική (5 χρόνια μετά)

2.2.13

Κάθε φορά που πρέπει να γράψω κάτι για την Παραπολιτική και ειδικά για τα γενέθλια της, προσπαθώ να πιαστώ από κάπου για να μην βυθιστώ στον ωκεανό των σχετικών κλισέ.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το γεγονός. Σήμερα, η Παραπολιτική συμπληρώνει 5 έτη διαρκούς...
...παρουσίας στον κόσμο του Διαδικτύου και πλέον μπορεί να ισχυριστεί ότι ανήκει στους «παλιούς» του ελληνικού Ίντερνετ και ειδικά των πολιτικών site.

Τα 5 χρόνια ήταν πολλά και σήμερα περιγράφουν κάτι περισσότερο από μια διάρκεια. Ήταν τα χρόνια μιας εξελικτικής πορείας, πρώτα ατομικά δική μας, η οποία μετέτρεψε ένα άγουρο κι ανώριμο site σε κάτι πιο συμπαγές, πιο συγκροτημένο, πιο «επαγγελματικά» ερασιτεχνικό, λιγότερο παραπολιτικό.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, αποθεώσαμε πολιτικές, αποδοκιμάσαμε πρακτικές, αγαπήσαμε ανθρώπους, αγαπήσαμε να μισούμε ανθρώπους, αδικήσαμε ανθρώπους αλλά και υπερτιμήσαμε αρκετούς. Τα πάθη μας, τα λάθη μας. 

Αν με ρωτούσατε τι από όλα αυτά θα ήθελα να είχαμε αποφύγει, αν αυτό ήταν ανθρώπινα εφικτό, θα  σας απαντούσα το τελευταίο, δηλαδή θα ήθελα να μην είχαμε συμβάλει στην αποθέωση ανθρώπων που αποδείχθηκαν κι αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Μου μοιάζει αξιολογικά χειρότερο να υπερτιμήσεις κάποιον που έμοιαζε φίλος παρά κάποιες φορές να σε παρασύρει η εμπάθεια και να αδικήσεις κάποιον «εχθρό» λίγο παραπάνω.

H σημερινή επέτειος είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία να καταγραφεί η δική μας οπτική για το τι είναι και τι δεν είναι η Παραπολιτική.

Η Παραπολιτική δεν είναι ένα ανώνυμο site. Η Παραπολιτική είναι περίπου η εμπορική ονομασία αλλά και το ψευδώνυμο ενός site που δεν αποτελεί παιδί του κόσμου της δημοσιογραφίας αλλά ενός κομματιού του ευρύτερου χώρου των ενεργών πολιτών.

Η ψευδωνυμία δεν είναι επιλογή μη ανάληψης ευθυνών αλλά συστατικό στοιχείο της λειτουργίας αλλά και τελικά της ταυτότητας του μέσου. Εξάλλου, η Παραπολιτική έχει φιλοξενήσει δεκάδες συνεντεύξεις, δεκάδες επώνυμα άρθρα κι έχει συμμετάσχει με ανοιχτά χαρτιά σε κινήσεις και πρωτοβουλίες.

Επίσης, η Παραπολιτική δεν είναι ένα ειδησεογραφικό site. Σήμερα η Παραπολιτική μοιάζει κυρίως να είναι μια κοινότητα ανθρώπων που αξιοποιεί τα δικά μας κείμενα για να προσθέσει τα δικά της σχόλια, είτε κάτω από τις αναρτήσεις, είτε στο Twitter και στο Facebook. Πόσοι άραγε από εσάς μας επισκέπτονται για να διαβάσουν μονάχα τα δικά μας κείμενα και παρακάμπτουν την αλληλεπίδραση που προκύπτει με τους υπόλοιπους αναγνώστες;

Αν κάτι όμως είναι πραγματικά δύσκολο να οριστεί, είναι το τι θα είναι η Παραπολιτική στο μέλλον. Ο μίνιμουμ στόχος που εμείς θέτουμε είναι η ίδια μας ύπαρξη, η οποία θα χρειαστεί και τη συμβολή κι άλλων ανθρώπων, για να εξασφαλιστεί.

Φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε σύντομα την κατάρτιση ενός project για το επόμενο βήμα της Παραπολιτικής, το οποίο αν καταστεί οικονομικά και πρακτικά βιώσιμο, θα δικαιώσει τη δική σας εμπιστοσύνη και τους δικούς μας κόπους. Η οικονομική κρίση στα περισσότερες παραμέτρους είναι εχθρός κι όχι σύμμαχος αλλά η παλέτα των επιλογών που μας προσφέρει πλέον η τεχνολογία μπορεί να εξωραΐσει τις δυσκολίες.

Συνοψίζοντας, θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κάθε ανώνυμο αναγνώστη που όλα αυτά τα χρόνια, μπήκε, άφησε το σχόλιο του και μας βοήθησε να γίνουμε σοφότεροι μεταφέροντας μας την εμπειρία του, τη γνώση του, τη συμβουλή του ή και το παράπονο του.

Aυτά. Πάμε παρακάτω.