«Οι πραγματικοί κουκουλοφόροι είναι στη Βουλή»

8.2.13

Του Βασίλη Νέδου*

Η βαναυσότητα σε βάρος των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό αποπροσανατόλισε τη συζήτηση από το βασικό ερώτημα, που δεν είναι άλλο από το γιατί τέσσερα ευκατάστατα 20χρονα το παίζουν τρομοκράτες. Αναζητούμε τις τελευταίες ημέρες κοινωνιολογικές απαντήσεις στο φαινόμενο της τρομοκρατίας των 20χρονων. Φέρνουμε...


...στην επιφάνεια την κρίση, προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα κοινωνικά αίτια και, δυστυχώς, δεν βλέπουμε ότι το πρόβλημα, εν προκειμένω, είναι το σπίτι.

Η μητέρα ενός εκ των συλληφθέντων Παυλίνα Νάσιουτζικ έλεγε σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2009 στο περιοδικό «Εψιλον» της τότε «Ελευθεροτυπίας» ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε δημοκρατία». Προσέθετε πως «όποιος ασχολείται με την πολιτική ανήκει στο ευτελέστερο ανθρώπινο είδος», έπειτα ότι «οι πραγματικοί κουκουλοφόροι είναι στη Βουλή». Εν συνεχεία, αναμασώντας τσιτάτα του Μαρξ μας γνωστοποιούσε ότι η ίδια είναι επαναστάτρια, ότι, λίγο πολύ, όποιος εργάζεται είναι μάλλον λίγο χαζός και διάφορα άλλα ωραία. Εξέφραζε έναν ξεκάθαρο λόγο μίσους και υποτίμησης για τον περίγυρό της, κάτι που, βεβαίως, αν ήταν πραγματικά μορφωμένη και αφ’ υψηλού ιστάμενη αστή, όπως υπαινισσόταν για τον εαυτό της στην εν λόγω συνέντευξη, θα είχε αποφύγει.

Η σύνδεση ανάμεσα στη συμπεριφορά μιας ώριμης γυναίκας τότε, δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, με όσα κατηγορείται ότι έκανε ο γιος της σήμερα είναι σαφής. Η ευθύνη της επίσης αυταπόδεικτη. Ως κοινωνία είμαστε ήδη αρκετά συγχυσμένοι με όσα μας συμβαίνουν. Ας μην προσθέσουμε στον φορτισμένο νου μας τις φαντασιακές παρανοήσεις ανθρώπων που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

*To άρθρο δημοσιεύθηκε στο www.metropolispress.gr.