Mε τεράστια καθυστέρηση η Κομισιόν ερευνά περίεργες κρατικές ενισχύσεις σε ΛΑΡΚΟ-ΕΑΣ

6.3.13

Έρευνα σε βάθος ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο τα μέτρα κρατικής στήριξης που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ της ΛΑΡΚΟ, ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ, είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Η Κομισιόν αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως δεν έχει πεισθεί ότι τα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., και ιδίως τους κανόνες...



...σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, θεωρείται πιθανό ότι κατά το παρελθόν η ΛΑΡΚΟ επωφελήθηκε από διάφορα μέτρα κρατικών ενισχύσεων ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2009 και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κατά την περίοδο 2008-2010, πιθανή μη είσπραξη από το κράτος ενός χρέους από το 2004, και παραίτηση από την είσπραξη προκαταβολής φορολογικού προστίμου το 2010.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε έρευνα σε βάθος για να διαπιστώσει αν τα μέτρα κρατικής στήριξης που έλαβε η Ελλάδα αναφορικά με την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε. (ΕΑΣ) είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν άμεση επιχορήγηση από το κράτος ύψους 10 εκατ. ευρώ, αύξηση του κεφαλαίου κατά 158 εκατ. ευρώ και αρκετές κρατικές εγγυήσεις για δάνεια μέχρι 942 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2004-2011.

Η ΕΑΣ ανήκει κατά 99,8% στο ελληνικό δημόσιο, κατά 0,18% στην Τράπεζα Πειραιώς (ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα) και κατά 0,02% σε ιδιώτες, και περιλαμβάνεται στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης.  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, η εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες τουλάχιστον από το 2004 και τα μέτρα φαίνεται ότι εμπεριέχουν στοιχεία κρατικής ενίσχυσης.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Οι περισσότερες περίεργες «κρατικές εγγυήσεις» δόθηκαν στα χρόνια του Νέρωνα Καταλληλότερου, τότε που ο Αλμούνια κι ο Μπαρόζο του μοίραζαν συγχαρητήρια.

Αναρωτιέμαι πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα για τη χώρα αν η Κομισιόν ανταποκρινόταν σωστά στον εποπτικό της ρολό όταν οι κυβερνήσεις Καραμανλή κατέστρεφαν τη χώρα...