Ποιος θα φυλάει τους φύλακες;

26.3.13

Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup. O Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη πως ο στόχος είναι να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ ο ESM, ο μηχανισμός για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Αυτό που κάναμε την περασμένη νύχτα είναι αυτό που αποκαλώ απώθηση κινδύνων» δήλωσε προς το Reuters και τους Financial Times ο Ολλανδός...


...υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λίγες ώρες αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Κύπρο.

«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, η πρώτη μας ερώτηση θα πρέπει να είναι, 'τι θα κάνετε εσείς στην τράπεζα γι' αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλαιοποιηθείτε μόνοι σας;'. Αν η τράπεζα δεν μπορεί να το καταφέρει, τότε θα μιλήσουμε στους κατόχους μετοχών και τους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και αν είναι απαραίτητο θα το ζητήσουμε και από τους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων» άνω των 100.000 ευρώ.

«Αν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε: 'Κοίτα, εκεί όπου αναλαμβάνεις κινδύνους, πρέπει και να τους αντιμετωπίζεις και, αν δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις, τότε δεν θα έπρεπε να τους είχες αναλάβει'» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Αυτή είναι μια προσέγγιση που πιστεύω ότι τώρα που βγήκαμε από την αιχμή της κρίσης, θα πρέπει να υιοθετήσουμε».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Οι παραπάνω δηλώσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές, εξασφαλίζοντας στο ευρώ τη χειρότερη ισοτιμία του με το δολάριο των τελευταίων ετών.

Λίγο αργότερα, αναγκάστηκε να ανασκευάσει υποστηρίζοντας ότι «η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις, που απαιτούσε λύση 'bail-in' (σ.σ. να πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες), στην οποία συμφωνήσαμε χθες. Τα μακρο-οικονομικά προγράμματα προσαρμογής λαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και δεν υπάρχουν μοντέλα για όλους».

Το κακό όμως έχει ήδη γίνει. Πόσοι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ότι ο επικεφαλής του Eurogroup παύει πράγματι να πιστεύει όσα με τόσες λεπτομέρειες ανέλυσε σε συνέντευξη του σε κορυφαία διεθνή ΜΜΕ;

Μπορεί τα λάθη της κυβέρνησης της Κύπρου να αποδείχθηκαν τραγικά αλλά η ευθύνη των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το χάος της τελευταίας εβδομάδας είναι τεράστια. Μοιάζουν σχεδόν να επιθυμούν την αμφισβήτηση κάθε σταθεράς στη ζώνη του ευρώ, δοκιμάζοντας τις αντοχές των πιο αδύναμων κρίκων.

Τι θα είχε συμβεί αν μια τόσο ανόητη δήλωση είχε γίνει από έναν πρωθυπουργό του Νότου ή από έναν πολιτικό όπως ο Γκρίλο; Θα ούρλιαζε ο Ντάισελμπλουμ, ο Σόιμπλε και η Μέρκελ για την αποσταθεροποίηση του νομίσματος; Τώρα; Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;