«Για να επιβιώσει το ευρώ, χρειάζεται πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, ιδιαίτερα στη Γερμανία»

20.5.13

Του Simon Tilford

Όλοι αποδέχονται ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός μπορεί να καταστρέψει την οικονομική ανάπτυξη και να τιμωρήσει αυθαίρετα κάποιες ομάδες της κοινωνίας ενώ να ωφελήσει κάποιες άλλες. Αλλά στην Ευρώπη τουλάχιστον, οι κίνδυνοι του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, συχνά αγνοούνται. Αντιμετωπίζοντας τη χρόνια ασθενή ζήτηση, η ευρωζώνη πλέον έχει μπροστά της την προοπτική του αποπληθωρισμού. Αυτό υπόσχεται να συμπιέσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη και να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την αποπληρωμή χρέους. Πραγματικά, ο ρόλος του υψηλότερου πληθωρισμού...


...στη βοήθεια της αντιμετώπισης της κρίσης της ευρωζώνης, είναι ελάχιστα κατανοητός. Για να επιβιώσει το ενιαίο νόμισμα, χρειάζεται πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι αυτόν που βιώνει τώρα, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν δίκιο που προειδοποιούν για τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος με τον πληθωρισμό. Ο επίμονα υψηλός και ευμετάβλητος πληθωρισμός μπορεί να καταστήσει δύσκολο για τις εταιρείες να υπολογίσουν τις τιμές και τα μελλοντικά κέρδη, αποτρέποντάς τις από τις επενδύσεις. Μπορεί να δημιουργήσει σπιράλ μισθών και αποφασιστικά, αναδιανομή εισοδήματος από τους καταθέτες στους δανειστές. Αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης είναι επικίνδυνα αισιόδοξοι σχετικά με τους κινδύνους του χαμηλού πληθωρισμού. Όταν ο πληθωρισμός πέσει πολύ χαμηλά, οι καταναλωτές και οι εταιρείες έχουν την τάση να κάθονται πάνω στα λεφτά τους και όχι να τα ξοδεύουν, στην περίπτωση των καταναλωτών διότι περιμένουν οι τιμές να υποχωρήσουν περαιτέρω και στην περίπτωση των εταιρειών διότι φοβούνται μια περαιτέρω εξασθένιση της ζήτησης. Αυτό είναι που εννοούν οι οικονομολόγοι με το «παγίδα ρευστότητας». Εν τω μεταξύ, η πολύ χαμηλή ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός, καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αποπληρωμή του χρέους. Οι ΗΠΑ και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’30 σε τέτοια παγίδα ρευστότητας, και αφού ξόδεψε τα τελευταία 20 χρόνια σε μία τέτοια, η Ιαπωνία προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να ξεφύγει. Εάν η ευρωζώνη δεν θέλει να παγιδευτεί σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο, θα χρειαστεί να τονώσει άμεσα την οικονομία της.

Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα προβληματική, στα ελληνικά εδώ, στα αγγλικά εδώ.