Η κατρακύλα του διαδικτύου και οι γκαντεμόσαυροι!

10.5.13


Του Αχιλλέα Ιωaκειμίδη

Διαβάζω σε μία σειρά από site και blogs την ανυπόστατη “είδηση” ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε Ανάσταση στην Αθήνα στο ναό του Αγίου Νικολάου στην Ρηγίλλης και όταν μπήκε στην εκκλησία μέσα σε πέντε λεπτά… έπεσαν οι ασφάλειες! H αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός πέρασε τις διακοπές του Πάσχα στην Κρήτη και έκανε Ανάσταση στο Μοναστήρι των Καλογραιών στις Κορακιές Χανίων και δεν έγινε κάτι ασυνήθιστο. Κλασσικές ψευδής ειδήσεις παραπολιτικού χαρακτήρα που παράγουν...


...και αναπαράγουν όχι και τόσο αθώα συγκεκριμένοι κύκλοι για να στήσουν το μύθο περί γκαντεμιάς που τόσοι αναμασάνε αφελώς για δεκαετίες. Μία προπαγάνδα που έχει καταντήσει αηδία και είχε ξεκινήσει από τα χρόνια που ο Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός και η τότε “παραγωγική” κάθετη αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ τον κατηγορούσε όταν προσπαθούσε να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης της Αθήνας, λέγοντας ότι είναι γκαντέμης που δεν βρέχει.

Την εντυπωσιακή αυτή διασπορά της συγκεκριμένης ψευδούς είδησης την αναφέρω γιατί είναι χαρακτηριστική της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις μέρες μας στο διαδίκτυο με τις δημοσιεύσεις και αναδημοσιεύσεις ψευδών ειδήσεων, χωρίς να μελετάει κανείς τις πηγές του ή να προσπαθεί να διασταυρώσει την είδηση. Όλοι όσοι το κάνουν αυτό, δεν υπηρετούν τη συνταγματική υποχρέωση του κάθε μέσου για υπεύθυνη ενημέρωση του πολίτη και αποτελούν την πληγή του διαδικτύου. Αναφέρω ενδεικτικά μερικά από τα blog – ιστοσελίδες τα οποία δημοσίευσαν την ψευδή αυτή είδηση για να γνωρίζουμε καλύτερα την αξιοπιστία του κάθε μέσου: e-magazino.gr, paraskhnio.gr, aniwthoi.net, troktiko.eu, eglimatikotita.gr, axortagos.gr, to-radar.gr, mynews.gr, cretalive.gr, to-kounavi.gr, lefkasnews.gr, diaforetiko.gr, dou.gr, greekalarm.gr, bloglines.gr, newsgallery.gr, inkefalonia.gr, news123.gr, inews.gr, makeleio.gr, 24wro.blogspot.gr και άλλα.

Mετά από όλα αυτά τα χρόνια που παρατηρώ την κατρακύλα αυτή του διαδικτύου, καταλήγω ότι αν ήμουν Πολιτεία ή ΜΚΟ θα έφτιαχνα ένα Παρατηρητήριο όπου θα ενημέρωνε τους πολίτες για τους πρωταθλητές των ψευδών ειδήσεων, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει για την αξιοπιστία του κάθε Μέσου, διότι ας μην εφησυχάζουμε, η ποιότητα της ενημέρωσης αφορά την ίδια τη Δημοκρατία.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε εδώ.