Ο άριστος τρόπος για την καταπολέμηση του ρατσισμού είναι η καταπολέμηση της καχυποψίας απέναντι στους «άλλους»

15.5.13

Ούτε οι λίβελοι της Αννας Δαμιανίδη εναντίον της ποιήτριας Κικής Δημουλά πείθουν ως αντιρατσιστικός αγώνας, ούτε οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του κ. Ρουπακιώτη εναντίον της Χρυσής Αυγής μπορούν να σταματήσουν την επιρροή της. Διοικητικά μέτρα είχαν ληφθεί στο παρελθόν και εναντίον του ΚΚΕ και το ηρωοποίησαν.

 Ο άριστος τρόπος για την καταπολέμηση του ρατσισμού είναι η καταπολέμηση της καχυποψίας απέναντι στους «άλλους», με την ένταξή τους στην κοινωνία. Στο παρελθόν, η ένταξη...



...γινόταν μέχρι και με βία. Τα τελευταία 15 χρόνια γίνεται αθόρυβα αλλά οργανωμένα με το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας της Θράκης. Με τη συνεχή χρηματοδότηση από όλους/ες τους υπουργούς Παιδείας και με την αγάπη και τον επαγγελματισμό της ειδικής συμβούλου Θάλειας Δραγώνα και της επιστημονικής υπεύθυνης Αννας Φραγκουδάκη, καθηγητριών του πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα γινόταν και πριν αρχίσει το πρόγραμμα. Αλλά επρόκειτο για δύο παράλληλα μονόγλωσσα σχολεία.

Η συνεργασία των διδασκόντων ήταν στο επίπεδο όπου καθείς περίμενε μέσα στο αυτοκίνητό του να τελειώσει ο προηγούμενος, ώστε να μη χρειαστεί να συνυπάρξουν! Το σχολείο γινόταν από βαρετό έως μισητό, με αποτέλεσμα η διαρροή των παιδιών της μειονότητας από την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να έχει φτάσει στο έτος 2000 το 65%, όταν ο μέσος όρος διαρροής στη χώρα είναι 7%.

Ένα εξαιρετικό κείμενο του Διονύση Γουσέτη εδώ.