Τη σοσιαλδημοκρατία του Ανδρέα Παπανδρέου αναπόλησε από τη Μαδρίτη ο Αλέξης Τσίπρας

31.5.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε συνέδριο αριστερών οικονομολόγων στη Μαδρίτη:

Σήμερα έχουμε την Ευρώπη που διαμόρφωσαν η δεξιά και η σοσιαλδημοκρατία. Η σοσιαλδημοκρατία που έχει παραδοθεί στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Και σε τίποτα δεν θυμίζει ακόμα και εκείνη τη σοσιαλδημοκρατία της δεκαετίας του ’80. Του Φελίπε Γκονσάλες, του Μάριο Σοάρες και του Ανδρέα Παπανδρέου.

 Μόλις πριν από λίγες μέρες – στις 22 Μαΐου. Με πρωτοβουλία...



...του SPD, παράλληλα, με την ανοιχτή προσπάθεια πολιτικής ηγεμονίας στο χώρο, επισφραγίστηκε ο νεοφιλελεύθερος εγκιβωτισμός της σοσιαλδημοκρατίας. Μ’ ένα ευρωπαϊκό Μπαντ Γκόντεσμπεργκ, πίσω από το προπέτασμα καπνού της λεγόμενης «Προοδευτικής Συμμαχίας». Που λειτουργεί ως έναυσμα για τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης σε κυβερνητικό επίπεδο στην Ευρώπη. Για «μεγάλους συνασπισμούς» γερμανικής κοπής.

Στην Ελλάδα, όμως, οι διαγκωνιζόμενοι σοσιαλδημοκράτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ήρθαν πρώτοι. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο συγκυβερνούν με τη σκληρή δεξιά του Πρωθυπουργού κυρίου Σαμαρά. Έχουν γίνει η ουρά της. Συνυπέγραψαν και εφαρμόζουν τη λιτότητα και τις απολύσεις του Μνημονίου. Εγκατέλειψαν το σοσιαλισμό για να διακονήσουν τη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον η ρητή αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου και στη δεκαετία του 1980 από τον Αλέξη Τσίπρα, μιας και μια από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνεργασία του με το πάλαι ποτέ βαθύ ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα λοιπά πάντως, ελπίζω ο κ. Τσίπρας να μην νιώθει σοσιαλδημοκράτης γιατί θα ήταν κάπως κωμικό...