Ο αντιμεταρρυθμιστής Αντώνης Σαμαράς

21.6.13

Του Ιάσονα Καρανίκα

Ένα χρόνο μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει κάνει καμία απολύτως συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, παρά την προκλητικά μεγαλόστομη ρητορική, ενώ με τον ορισμό που δίνει στην έννοια, στρέφει τον κόσμο εναντίον των μεταρρυθμίσεων.

Ακόμα και η σύγκριση με την «αποτυχημένη» θεωρητικά κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πολύ δυσάρεστη για τον Πρωθυπουργό. Από την εποχή εκείνη μπορεί κανείς να θυμηθεί τουλάχιστον......τον Καλλικράτη, το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, το νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τις νομοθετικές  αλλαγές για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τη «Διαύγεια», τη μείωση της σπατάλης στην Υγεία, το ενιαίο βαθμολόγιο,  κ.α. Ανεξάρτητα από το τι γνώμη έχει κανείς για κάθε μεταρρύθμιση, είναι δεδομένο ότι η αδράνεια Σαμαρά δεν αποτελεί λύση.

Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν

Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα “success story” και ένα “greekovery”, εν όψει και των γερμανικών εκλογών, η κατάσταση παραμένει τραγική, με ευθύνη του κ. Σαμαρά. Η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία ξεπερνά το 27%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της φορολογικής διοίκησης, τις οποίες αναφέρει σχετική έκθεση του ΔΝΤ, στερούν έσοδα από το κράτος. Το ίδιο ισχύει και για την έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, η απόλυση των λεγόμενων επίορκων και ακατάλληλων δημοσίων υπαλλήλων, η οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, εξελίσσεται σε σήριαλ πολλών επεισοδίων. Τέλος, η έντονη, σχεδόν προκλητική, ρητορική περί αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται σε πλήρη δυσαρμονία με τις πραγματικές ενέργειες της Κυβέρνησης, που τώρα τελευταία άρχισε να ασχολείται με το θέμα, χωρίς όμως πάντα να πετυχαίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αποκαλυπτική για το τι απτό  (δεν) είχε γίνει από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι τις αρχές του 2013 είναι η έκθεση του ΔΝΤ (Ιανουάριος 2013) που εύστοχα και σχεδόν ειρωνικά αναφέρει: “Privatization rhetoric needs to be matched with results”. Δεν φαίνεται να έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος από τότε, καθώς εκτός από το ναυάγιο ΔΕΠΑ, προβλήματα παρουσιάζονται και στην υπόθεση ΟΠΑΠ.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι αποκρατικοποιήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στον κρατικό μηχανισμό, που συστηματικά αποφεύγει η Νέα Δημοκρατία. Ούτε καν ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη δίκαιη φορολόγηση των ακινήτων και την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ δεν μπόρεσε στον ένα χρόνο λειτουργίας της να παρουσιάσει η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επανέλθει το γνωστό «χαράτσι» με άλλη αυτή τη φορά ονομασία, παρά τις μεγαλόστομες  διακηρύξεις  για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που δήθεν θα αντικαθιστούσε το «χαράτσι» από το 2013. Μάλιστα τώρα η τρόικα πιέζει για επέκταση του ΕΕΤΑ και για το 2014, κρίνοντας προφανώς ότι ούτε καν για το 2014 δεν είναι ικανή η Κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο.
Μία μεταρρύθμιση μπορεί κανείς να «αναγνωρίσει» στην Κυβέρνηση αυτή: με το πολυνομοσχέδιο του Απριλίου (Ν4152/2013)επανήλθε η δυνατότητα προσλήψεων για stage εκτός ΑΣΕΠ μέσω του ΟΑΕΔ, η οποία είχε καταργηθεί το 2009 από τον κ. Ραγκούση. Οι «κακές γλώσσες» συνδέουν αυτή τη ρύθμιση με την αντικατάσταση του διοικητή του Οργανισμού από γαλάζιο συνδικαλιστή.
Ας μην παραλείψουμε βέβαια και την ιστορικής σημασίας επανίδρυση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, χάρη στην οποία ήδη πνέει στη Βόρειο Ελλάδα και ιδίως στη Δυτική Μακεδονία ένας άνεμος ανάπτυξης. Ίσως μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία το επόμενο βήμα να είναι η ίδρυση Υπουργείου Μεσσηνίας και Πύλου, ώστε σε περίπτωση κατάργησης του Μουσείου της Ακρόπολης, οι εργαζόμενοι να προσληφθούν σε υπηρεσίες κοντά στον τόπο καταγωγής τους.

Μια «δήθεν-μεταρρύθμιση» ως  προκάλυμμα 

Ο κ. Σαμαράς λοιπόν, προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό του από τη δίκαιη οργή του λαού αλλά και των δανειστών για τις κωλυσιεργίες του, προέβη σε ένα εγκληματικό ολίσθημα, το οποίο φανέρωσε ακόμα περισσότερο τον βαθιά αντιμεταρρυθμιστικό του χαρακτήρα. Αποφάσισε να «σκηνοθετήσει» μια μεγάλη «δήθεν-μεταρρύθμιση», που ταυτόχρονα θα προκαλούσε  κύμα αντιδράσεων  και πόλωση, ώστε μέσα στο κλίμα παροξυσμού να κρύψει την τεράστια ανεπάρκειά του. Αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ και μάλιστα με τρόπο επίτηδες προκλητικό και αντισυνταγματικό. Δεν είχε βέβαια  προηγηθεί η παραμικρή προσπάθεια εξυγίανσης του εν λόγω οργανισμού ή κάποια σχετική διαβούλευση. Ήταν προβλέψιμο ότι μια τέτοια κίνηση, με την σκληρότητα και τον παραλογισμό  που τη διακρίνει θα προκαλούσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις που κανείς από τους επιζητούντες τις μεταρρυθμίσεις δεν θα αντιλαμβανόταν το σταδιακό «ξεφούσκωμα» του εικονικού “success story”. Είναι άραγε τυχαίο που η πράξη αυτή έγινε δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για περεταίρω αύξηση της ανεργίας κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2013;

Λαϊκισμός η επίκληση δημοσιονομικού οφέλους

Η κίνηση αυτή κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη δημοσιονομική προσαρμογή. Με την κατάργηση της ΕΡΤ προκύπτει μια τεράστια μαύρη τρύπα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο και αν φαίνεται περίεργο  η ΕΡΤ είχε κέρδη και μάλιστα κέρδη 41εκ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως αναφέρει η εφημερίδα l’Humanité, 4 φορές μεγαλύτερα από τις ζημίες άλλων μεγάλων ιδιωτικών καναλιών.

Επίσης με την κατάργηση του «χαρατσιού» -όπως το χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος-της ΕΡΤ, ο ΛΑΓΗΕ χάνει 75εκ. ευρώ, αφού εισέπραττε έως τώρα το 25% του τέλους.  Αν προσθέσει κανείς σ’ αυτά τους φόρους (εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ) και τις εισφορές της ΕΡΤ στα Ταμεία, ποσό που φαίνεται να ξεπερνά τα 80εκ. ευρώ, αντιλαμβάνεται ότι προκύπτει μια τεράστια μαύρη τρύπα πάνω από 200εκ ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθούν από νέα μέτρα. Δώρον άδωρον λοιπόν η εντελώς λαϊκίστικη κατάργηση του τέλους ΕΡΤ, αφού από κάπου αλλού θα πρέπει να αναπληρώσει η Κυβέρνηση τα χαμένα έσοδα. Επίσης κάποιος θα πρέπει να πληρώσει και τις τεράστιες αποζημιώσεις  που η Κυβέρνηση υποσχέθηκε στους εργαζόμενους (βέβαια αν αντί για τους 3.000 της ΕΡΤ είχαν απολυθεί 3.000 επίορκοι δεν θα πληρώναμε αποζημιώσεις), οι οποίοι έως τώρα αμείβονταν από το τέλος που η Κυβέρνηση βιάστηκε να καταργήσει θριαμβολογώντας. Σ’ αυτά βέβαια δεν προσθέσαμε τις ποινικές ρήτρες από αθέτηση συμβάσεων της ΕΡΤ και τα επιδόματα ανεργίας για τους απολυμένους. Και αν όντως η Κυβέρνηση προσδοκά να επαναπροσλάβει μέρος των εργαζόμενων στη νέα «ΝΕΡΙΤ», είναι προφανές ότι θα πρόκειται για βλακώδη σπατάλη, αφού αντί να απολυθούν κάποιοι πραγματικά πλεονάζοντες υπάλληλοι και να αποζημιωθούν, η Κυβέρνηση καταφέρνει να είναι ο πρώτος εργοδότης στον κόσμο που απολύει και αποζημιώνει υπαλλήλους για να τους επαναπροσλάβει στη συνέχεια, έχοντας όμως ξοδέψει τα χρήματα για την αποζημίωση, την οποία θα γλύτωνε αν δεν έκλεινε την ΕΡΤ.

Μήπως τελικά η όλη υπόθεση έχει να κάνει με «εκκαθαρίσεις» στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης, που έκλεισε γιατί «οι υπάλληλοι της ΕΡΤ είχαν ανοίξει πόλεμο με την Κυβέρνηση» (Αδ. Γεωργιάδης) και όχι για πραγματικούς δημοσιονομικούς λόγους;

Στρέφοντας την κοινή γνώμη κατά των μεταρρυθμίσεων

Το κυριότερο όμως είναι ότι πάνω που η κοινή γνώμη ήταν έτοιμη για τις απαραίτητες τομές,  ο κ. Σαμαράς καταφέρνει με μια κίνηση «αυτογκόλ» να ταυτίσει στη συνείδηση πολλών τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις με τον αυταρχισμό που επέδειξε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πράγματι, μετά από αυτό ποιος θα εμπιστευτεί τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, ακόμα και για την πλέον αναγκαία αλλαγή;

Πολλοί που εδώ και καιρό ανυπομονούσαν για τις πρώτες αλλαγές που δεν έρχονταν βιάστηκαν να πιστέψουν τα τεχνάσματα του Πρωθυπουργού, νομίζοντας ότι πράγματι πρόκειται για μια απ’ τις μεγάλες τομές που ο κ. Σαμαράς τόσο καιρό υποσχόταν αλλά αρνούνταν πεισματικά να κάνει.  Ωστόσο η πλειοψηφία του λαού αντιλήφθηκε την απάτη της Κυβέρνησης και στράφηκε εναντίον της. Πώς λοιπόν τώρα, έχοντας χάσει κάθε κύρος και έχοντας δείξει την πραγματική ακροδεξιά του ταυτότητα θα μπορέσει ο Πρωθυπουργός να κερδίσει την απαραίτητη συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες;

Έχοντας αναλώσει όση δυναμική υπήρχε για τις μεταρρυθμίσεις σε μια ανούσια,  άδικη , υποκριτική και αποπροσανατολιστική πολιτική μάχη κατά της «βρωμερής ΕΡΤ», ο Πρωθυπουργός χάνει τις κοινωνικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να τον στηρίξουν σε πραγματικές πολιτικές τομές. Δίνει έτσι λαβή σε όσους εξαρχής αντιστρατεύονταν τις μεταρρυθμίσεις, χαρίζοντάς τους τον ρόλο του υπερασπιστή της Δημοκρατίας, για την οποία ο ίδιος δεν έδειξε τον προσήκοντα σεβασμό.

20 σχόλια:

 1. Οτι και να λέμε τωρα μέσα από σεντόνια που δεν πέιθουν ουτε αυτους που τα γράφουν η συντριπτική πλειοψηφία των κουρασμένων πολιτών έβγαλε τα συμπεράσματά της για το ποιος είναι αντιμεταρρυθμιστής και ποιος όχι. Στις δημοσκοπήσεις θα φανει ξεκάθαρα και στις εκλογες που απομακρύνθηκαν πέραν του φθινοπώρου θα πάψει να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 9.19# Εσυ μπορεις σε μια μονο γραμμη (ιχι σεντονια) να μας περιγραψεις τις μεταρρυθμισεις που εκανε σε ενα χρονο?? Πεισε μας λοιπον εσυ!!!!

   Διαγραφή
  2. Απέλυσε δημοσιους υπαλληλους. Τους πρωτους από 1878

   Διαγραφή
  3. Ναι, τρεις!

   Διαγραφή
  4. @4:35
   Ναι 2.656 για την ακρίβεια, για να κάνει τη μεγάλη μεταρρύθμιση να προσλάβει στη θέση τους 2.000 με άγνωστη και προφανώς κρυστάλλινα διάφανη μεσσηνιακή διαδικασία.

   Διαγραφή
  5. Απέλυσε μπουμεν για να προσλάβει bluemen...συγχαρητήρια!

   Διαγραφή
 2. Ο αρθρογράφος έχει απόλυτο δίκιο σε όλα όσα καταμαρτυρεί στο Σαμαρά.Ένας λαϊκιστής και παλαιοκομματικός πολιτικός με ειδίκευση στο ρουσφέτι δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και όταν τολμά κάτι που μοιάζει με μεταρρύθμιση μόνο τους φανατικούς οπαδούς του πείθει για τις προθέσεις του.
  Το ερώτημα όμως σήμερα είναι άλλο. Καλώς ή κακώς η τρικομματική είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει κάπως την κατάσταση. Η διάλυσή της λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Δίχως τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση χάνει το πιο σημαντικό, ίσως, νομιμοποιητικό στήριγμα. Με πρώτη εναλλακτική επιλογή για τη χώρα τον απίθανο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και ο ημίτρελος Σαμαράς φαντάζει δύναμη λογικής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ολα οσα ανφερονται στο αρθρο ειναι αληθεια. Το ερωτημα ειναι αφου δεν εβαλε το Πασοκ πρωτοκλασατους στην Κυβερνηση και να τον υποχρεωσουν να κανει ολα οσα επρεπε και δεν εκανε, τωρα τι στο καλο θελει να μπλεξει ο ΒΒ?? Να κανει τι!! μεχρι τον Οκτωβριο?? Γιατι μεχρι τοτε τους δινω διορια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μεταρρυθμίσεις είναι οι ιδιωτικοποιήσεις.Αρκετά με τις "μεταρρυθμίσεις" που είναι απλώς η συνένωση δήμων και η αλλαγή ονομάτων και γραφείων στο Δημόσιο.
  Και βέβαια δεν είναι μεταρρύθμιση ο νόμος για την ιθαγένεια.Δεν είναι οικονομικό μέτρο.Με τη λογική αυτή μεγάλη μεταρρύθμιση Σαμαρά είναι ο Ξένιος Δίας του Δένδια.
  Για τα περί προβλήματος ΕΡΤ στα έσοδα όταν υπάρχουν κραυγές για μείωση ΦΠΑ και ΕΕΤΤΗΔΕ είναι περιττό να απαντήσει κανείς.Πλεονασματική ΕΡΤ όταν έχει έσοδα 7 εκατ από διαφημίσεις και μισθοδοσία 205 εκατ που καλύπτονται από το χαράτσι.Έχει και χιούμορ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει, μεταρρυθμίσεις είναι οι αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, όχι οι ιδιωτικοποιήσεις. Μεταρρυθμίσεις, από παλιά, κάνει μόνο το ΠΑΣΟΚ στη χώρα και η ΝΔ ιδιωτικοποιήσεις. Χρήσιμα και τα δύο δεν λέω απλά η ΝΔ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τη λειτουργία του κράτους, πέρα από το να βάζει τους δικούς της να κάνουν κουμάντο.

   Διαγραφή
 5. καλά, τραγουδάτε

  όσο βεβαρυμένο και να είναι το παρελθόν του, είχε τα κοχόνες να κάνει αυτό που δεν έκανε κανείς τρία χρόνια τώρα: να απολύσει ΔΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. επιτέλους κάποιος έγραψε αυτά που έπρεπε να γραφτούν! πολλά ακούστηκαν για μεταρρυθμίσεις κλπ αλλά αν εγώ π.χ. ονομάσω Μπουτίκ Χοτέλ το μοτέλ, δε σημαίνει οτι θα πάρω και το σήμα του ΕΟΤ ;) εκτός κι αν πέσω σε 'πατριώτη' ελεγκτή.
  Σε άλλα νέα, ένας τόσο κακός σύμβουλος μάρκετινγκ/επικοινωνίας/PR whatever και ο οποίος θα πληρωνόταν από χρήματα ιδιώτη, μετά το φιάσκο της ΕΡΤ θα είχε φτιάξει τόσο κακό όνομα στην αγορά, που δεν θα έβρισκε δουλειά ουτε στην επόμενη 5ετία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το γεγονός ότι στην πόλη της Λαμίας από την οποία και κατάγομαι κλείνει ένα σχολείο για να ανοίξει άλλη μία πανεπιστημιακή σχολή δεν αποτελεί μεταρρύθμιση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τοτε λοιπον αφου ετσι εχουν τα πραγματα δεν τον ξεμροστιαζει ο Βενιζελος και να ζητησει να σχηματιστει αλλη Κυβερνηση και με τους τρεις μεσα βαθεια με βαρβατα στελεχη και φυσικα αλλο Προθυπουργο.Ουτως ή αλλως αυτο θα γινει μετα τα μπανια του Λαου αναγκαστικα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. μπράβο στον κ. καρανίκα για το περιεκτικό και ευθύβολο άρθρο του. πάντα τέτοια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Να μην ξεχνάμε πόσο ασχολήθηκε με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ο σκληρός διαπραγματευτής δεν ζητάει μια παράταση στον φόρο ρύπων, επιτρέπει στην ΔΕΗ να τόν περάσει ολόκληρο στους καταναλωτές, σταμάτησε τις πληρωμές των επιδοτήσεων σε όσους στήσαν φωτοβολταικά στα σπίτια τους, αρνείται να δεί εκπροσώπους ενεργειοβόρων βιομηχανιών που θα τού στείλουν κάμποσους άνεργους το φθινόπωρο, αρνείται έστω και μια εξαγγελία στον χώρο της ενέργειας ωστε να ξεκολλήσει.

  Για κατάργηση των προνομιακών τιμολογίων των εργαζόμενων και συνταξιούχων της ΔΕΗ ούτε κουβέντα. Και μην πει κανένας οτι τα χρωστάει η ΔΕΗ στην ΓΕΝΟΠ γιατί και σε άλλους χρωστάει επιστροφή φόρου η Εφορία αλλά αρνείται να πληρώσει.

  Η χώρα με τις 365 μέρες ηλιοφάνεια τον χρόνο ηλεκτροδοτείται από μαζούτ και από τον παγκοσμίου φήμης λιγνήτη της Κοζάνης (που είναι σκέτο χώμα και εμπλουτίζεται με εισαγωγές από την Βουλγαρία)

  Καμμιά πρόοδος στην νομοθεσία για την φορολόγηση του λιγνήτη με αποτέλεσμα να μένουν εκτός παιχνιδιού ανταγωνιστές που ίσως θα μπορούσαν να μειώσουν την τιμή του ρεύματος.

  Και όλα αυτά για να μην θιχτεί το σκυλολόι της ΓΕΝΟΠ και χάσει τους παχυλούς μισθούς του.
  Το ηλ. ρεύμα από ανθρώπινο δικαίωμα γίνεται όπλο τρομοκρατίας του λαουτζίκου για να πηγαίνει να πληρώνει στο ταμείο της ΔΕΗ να πληρώνει ότι γουστάρει ο κάθε υπουργός Οικονομικών.

  Η ΓΕΝΟΠ από "λειτουργοί" και φορείς του πολιτισμού στα σπίτια μας γίνονται οι εισπράκτορες του αφεντικού.

  Για κάτι τέτοια καταποντίστηκε το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση , αλλά πολύ που σκίστηκε η κυβέρνηση ν' αποκαταστήσει την τάξη.
  Τέτοια μεταρυθμιστική μανία , έπιασε τον πρωθυπουργό μας και αυτήν προσπάθησε να κόψει ο τρισκατάρατος Κουβέλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Sygxarhthria gia to arthro. Poly kalo.

  Gia tous papagalous pou exoun gemisei to site, me ti logiki tous, kai o Papadopoulos eixe "cohones". Eleos, exoun xazepsei ta kahmena apo tis polles kwlotoumpes.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Και επειδη οι ''φιλελευθερο''φασιστες αναπαραγουν το γκεμπελικο ψευδος οτι το BBC εχει 4.000 υπαλληλους, αρκει μια απλη αναζητηση στο ιντερνετ για να μαθουν οτι το BBC εχει 23.000 υπαλληλους. http://en.wikipedia.org/wiki/BBC

  Ψιτ... ''φιλελευθεροι'' (αν και το ορθο ειναι ''ουρα του δικτυου 21'') η καραμελα της ''ευαισθησιας'' σας για το 1,5 εκ ανεργους του ιδιωτικου τομεα, και που ταχα αυτη η ''ευαισθησια'' σας ειναι που επιβαλει την υποστηριξη σας στο κλεισιμο της ΕΡΤ, ελυωσε με την μουγκα που ριξατε στο ξεχεσμα των ευρωπαιων φιλελευθερων του ΑLDE που κατακεραυνωνει τον Σαμαρα οτι δεν εκανε ΚΑΜΙΑ διαρθρωτικη αλλαγη για να προωθησει την αναπτυξη, κατι που το κανατε ΓΑΡΓΑΡΑ. Εδω το ξεχεσμα "The European Commission has clearly stated that they had no part in the closing of ERT. Then it can only be that Mr Samaras is blaming the European Union for his government's decision to close down ERT ", said ALDE President Guy Verhofstadt.

  "The Samaras government has so far not made any of the structural reforms necessary to break out of the clientalist system that has been plaguing Greece for too long. Instead of blaming the Commission for reforms it has not asked for, Samaras should concentrate on making the reforms Greece really does need ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ειναι ωραιες οι αναλυσεις περι την στρατηγικης Σαμαρα και τις μεταρρυθμισεις που δεν εκανε, και επισης ωραιο ειναι να σθγονταρουν και μερικοι Ευρωπαιοι και μαζι Economist, FT κλπ
  Αυτο που δεν γνωριζουν ισως οι διαφοροι ξενοι μαιντανοι που εχουν αποψη για την ελλαδα ειναι οτι το κλεισιμο της ΕΡΤ κλεινει στην ουσια το πιο αισχρο συνδικαλιστικο 'μαγαζι' στην ελλαδα.
  Μπροστα στον Καλφαγιαννη, ο Φωτοπουλος ειναι προσκοπακι.
  Εσεις νομιζετε οτι οι υπουργοι διοριζουν ( το κανουν δε λεω) και σπαταλουν τα χρηματα μας ( κι αυτο το κανουν) αλλα δεν γνωριζετε οτι χωρις τον Καλφαγιαννη δουλεια δε γινεται...Καθε διορισμος εχει και το συνδικαλιστικο του ανταλλαγμα, το οποιο συνηθως ειναι πιο κοστοβορο.

  Ελπιζω λοιπον αυτο να ειναι ενα μηνυμα προς τα υπολοιπα συνδικαλιστικα 'μαγαζια' οτι ερχεται η ωρα τους.

  Γιατι οταν λεμε 'Δημοσιοι Οργανισμοι' εννουμε τους Δημοσιους οργανισμους που ανηκουν στους ελληνες και οχι στους συνδικαλιστες τους.

  Κατα τα αλλα η αναλυση του κ.Καρανικα θα μπορουσε να ειναι μερος πτυχιακης αναλυσης και θα επαιρνε και καλο βαθμο αφου, κατα πασα πιθανοτητα, ο καθηγητης του θα ηταν μερος του υφισταμενου συστηματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω υπ' όψιν μου ένα συνδικαλιστικό "μαγαζί" χειρότερο από την ΕΡΤ. Έχει υπεράριθμους υπαλλήλους, διορισμένους με ρουσφέτια και με τεράστιους μισθούς. Είναι άντρο υποκρισίας και διαφθοράς. Έχει πολλούς "βολεμένους" και 300 υπερ-"βολεμένους". Έχει ακριβά αυτοκίνητα και καταλαμβάνει κτίριο τεράστιας αξίας σε ακριβή περιοχή της Αθήνας. Λέγεται "Βουλή". Προτείνω να την κλείσει ο κος Σαμαράς προσωρινά και να ανοίξει μια νέα από Σεπτέμβρη με λιγότερους βουλευτές που θα τους επιλέξει αυτός με αξιοκρατικά κριτήρια. Τα ίδια αξιοκρατικά κριτήρια με τα οποία επέλεξε την Ανθή Σαλαγκούδη, τον Αιμίλιο Λιάτσο, τον Σίμο Κεδίκογλου, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον Φαήλο Κρανιδιώτη και άλλους.

   Εντυπωσιακή η αδυναμία ορισμένων να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ της ΕΡΤ και άλλων δημόσιων οργανισμών. Ιδίως δεδομένου ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο που την έκλεισε έκανε ό,τι μπορούσε για να παρουσιάσει ξεκάθαρα τα πραγματικά κίνητρα πίσω από το κλείσιμό της. Αν νομίζεται ότι για όσους έβλεπαν ΕΡΤ κα για τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού (αυτούς που έλεγε η χούντα κουλτουριάρηδες) η ΕΡΤ ήταν απλώς μια σπάταλη υπηρεσία κάνετε λάθος. Αν δεν αντιλαμβάνεστε τη σημασία της ΕΡΤ, μήπως ανήκετε στους ανθρώπους που παρακολουθούσαν πιστά τις ποιοτικές εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών...

   Διαγραφή