Η παλιά και δοκιμασμένη στρατηγική των συσσιτίων

26.7.13

Αποκαλείται στρατηγική των συσσιτίων και αποτελεί μετά τις βουλευτικές εκλογές βασικό κορμό στην προσπάθεια διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό ιστό.


Είναι μια παλιά, δοκιμασμένη τακτική, που βρήκε μιμητές σε αρκετές εξτρεμιστικές ομάδες και πιο πρόσφατους θιασώτες στο...



...γερμανικό νεοναζιστικό κόμμα NPD. Από τις αρχές του 2000 οι γερμανοί ομοϊδεάτες της Χρυσής Αυγής προπαγάνδιζαν τις ιδέες τους με κοινωνικές παροχές μόνο για συμπατριώτες τους.

Ανάλογες ενέργειες αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της δράσης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στα χρόνια του Χίτλερ. «Ηταν το πρώτο βήμα, το πρώτο σκαλοπάτι για την ενίσχυσή τους», παρατηρεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Ντάνιελ Κέλερ, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Μελέτης Εξτρεμιστικών Κινημάτων στο Βερολίνο. «Επειδή κάποιος συμμετέχει σε αυτά τα συσσίτια δεν σημαίνει ότι ενστερνίζεται τη νεοναζιστική ιδεολογία. Με αυτές τις πρακτικές, όμως, το NPD και άλλες αντίστοιχες οργανώσεις απενοχοποιούνται και δημιουργούν μια βάση που τους δέχεται ως πολιτικό κόμμα. Αργότερα, μπορεί να δεχτούν και τις ιδέες τους», προσθέτει ο ερευνητής.

ΤΟ ΚΟΜΜΑ. Το NPD ιδρύθηκε στη Γερμανία στις αρχές του '60, αλλά προχώρησε σε δράσεις αλληλεγγύης ύστερα από εκλογικές επιτυχίες αξιοποιώντας μέρος της κρατικής επιχορήγησής του. Ειδικά στις αρχές του 2000 στόχευσε στις γειτονιές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας καλύπτοντας το κενό που άφησε η πολιτεία μετά την πτώση του Τείχους. «Ο κρατικός προνοιακός τομέας κατέρρευσε σε αυτά τα μέρη με την επανένωση και το NPD βρήκε μελλοντικούς ψηφοφόρους σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Απευθύνθηκε στους φτωχούς και απογοητευμένους πολίτες. Ίδρυσε λέσχες νέων. Διένειμε τρόφιμα και διοργάνωνε εκδηλώσεις μόνο για Γερμανούς. Προσπάθησε μάλιστα να χρηματοδοτήσει νηπιαγωγεία που έκλειναν λόγω της μείωσης των κρατικών πόρων. Τουλάχιστον εκεί επενέβη αποφασιστικά η κυβέρνηση και φρόντισε να μη γίνουν περικοπές», λέει.

Ένα χρήσιμο αφιέρωμα από τα ΝΕΑ εδώ.