Άδωνις: Το μεγαλύτερο λάθος του πολιτικού συστήματος ήταν ότι ταύτισε τις μεταρρυθμίσεις με το Μνημόνιο

20.8.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο»:

Πολλοί υπουργοί είχαν πράγματι την πολιτική βούληση να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και αρκετά είχαν αποφασιστεί από προκατόχους μου. Όταν, όμως, έπρεπε να εφαρμοστούν, οι αντιδράσεις που ξεσπούσαν ήταν εξαιρετικά έντονες και οι αντοχές του πολιτικού μας συστήματος πολύ μικρές.

Το μεγαλύτερο λάθος του πολιτικού μας συστήματος ήταν ότι ταύτισε τις μεταρρυθμίσεις με το Μνημόνιο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν τις...



...κάνουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις δόσεις, αλλά επειδή είναι σωστές. Δεν προχωράμε σε αλλαγές επειδή μας τις επιβάλλει η τρόικα. Τις κάνουμε γιατί μόνο έτσι έχουμε ελπίδα να φτιάξουμε ένα σωστό κράτος. Η τρόικα μας ζητά το ελάχιστο. Εμείς πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα και πολύ γρηγορότερα.

Αρκεί να σκεφτείτε ότι πριν από μερικά χρόνια δαπανούσαμε  για το φάρμακο και τα νοσοκομεία, πιο συγκεκριμένα, περίπου έξι φορές περισσότερα χρήματα. Με τις τωρινές μεταρρυθμίσεις υπολογίζουμε ότι θα έχουμε περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών κατά 20%-30%. Χωρίς, λοιπόν, να έχει καταρρεύσει το σύστημα υγείας, θα εξασφαλίζουμε παροχές για τις επόμενες γενιές.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν ανακάλυψε την Αμερική αλλά αυτή του η δήλωση είναι αληθινά σπουδαία, κυρίως γιατί διατυπώνεται με θάρρος από έναν εν ενεργεία υπουργό, όποιος κι αν είναι αυτός.

Ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζει πολύ καλά ότι πρώτοι οι σύντροφοι του στη Νέα Δημοκρατία έκαναν αυτό το λάθος και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ το οποίο επίσης εγκλωβίστηκε αυτοκαταστροφικά σε μια θολή αφήγηση του τύπου «αναγκαία τα μέτρα/αλλά δεν συμφωνούν με την ιδεολογία μας/αλλά έτσι τα έφερε η ζωή».

Ενώ λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης δεν λέει κάτι φοβερά καινούριο, τολμά και λέει κάτι εξαιρετικά αντιδημοφιλές, όντας μάλιστα ένας ιδιαίτερα δημοφιλής πολιτικός που απευθύνεται σε ένα ευρύτατο κοινωνικό ακροατήριο. Μακάρι να προσπαθούσαν κι άλλοι πολιτικοί να πείσουν καθημερινά τους πολίτες ότι οι μεταρρυθμίσεις κακώς συνδέονται με το Μνημόνιο.