Πληθαίνουν οι συζητήσεις για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας

21.8.13

Συνεχείς είναι οι δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών κι αξιωματούχων για τον τρόπο που θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας στα χρόνια που ακολουθούν.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, με ασυνήθιστη σαφήνεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δήλωσε χθες σε προεκλογική συγκέντρωση στο Άρενσμπουργκ ότι «θα πρέπει να υπάρξει άλλο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα».

«Είναι κάτι που πάντα λέγαμε στη δημοσιότητα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε προεκλογική συγκέντρωση κοντά στο Αμβούργο. Είναι γεγονός...



...ότι δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο για ένα τρίτο πρόγραμμα ήδη από το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα στα τέλη του 2012, αλλά δεν το είχε εξαγγείλει ποτέ με τόσο σαφή τρόπο. Για μια ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θα γίνει δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «οι εμπειρίες με το πρώτο κούρεμα δεν ήταν και τόσο θετικές». Κατά την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τόνισε μάλιστα ότι οι εταίροι θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε να μειωθούν τα υψηλά επιτόκια που καταβάλλει σήμερα η Ελλάδα. Η χώρα «δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τον κίνδυνο», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Από την άλλη, η καγκελάριος Μέρκελ για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα η καγκελάριος δηλώνει ότι «δεν βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα. Σε χθεσινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten, η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγεί: «Όχι, δεν βλέπω ένα τέτοιο νέο κούρεμα για την Ελλάδα. Προχωρούμε βήμα-βήμα και δεν κρύβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε σαφή πρόοδο και την αναγνωρίζουμε. Σε ορισμένους τομείς τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα απ΄ότι πριν από έναν χρόνο». Στην ίδια συνέντευξη πάντως, η καγκελάριος υπενθυμίζει: «Πάντα λέγαμε στην ευρωζώνη, ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα».

Τέλος, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ,  δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειασθεί και τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, αλλά οι διεθνείς δανειστές της χώρας εξετάζουν και άλλα ενδεχόμενα για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της φινλανδικής εφημερίδας Helsingin Sanomat που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου. Μετά την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος στήριξης το φθινόπωρο από την τρόικα των διεθνών δανειστών, "τότε θα επανεξετάσουμε πιθανούς τρόπους για τη συνέχιση και τη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να βελτιωθεί με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής" δήλωσε ο Ολι Ρεν σύμφωνα με τη φινλανδική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει τίποτα από όλα αυτά και στέλνει τον Κεδίκογλου στα κανάλια να λέει διάφορα πολιτικάντικα: