Απογοήτευση: Σε γραμμή Λαζαρίδη και ο Βενιζέλος

19.9.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη σημερινή συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΒΗΜΑ fm:

Υπάρχουν και αυτοί που επενδύουν στη στρατηγική της έντασης, που φαντασιώνονται συνθήκες οιονεί εμφυλίου πολέμου. Αυτοί, δεν ταυτίζονται φυσικά με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, δεν ταυτίζονται με ενέργειες οι οποίες είναι ποινικά τιμωρητέες. Είναι όμως και αυτοί υπεύθυνοι για τη βαριά ατμόσφαιρα για το αδιέξοδο, για το γεγονός δηλαδή ότι καταρρέουν τα...


...βασικά θεσμικά, δημοκρατικά επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, που είναι η ύπαρξη κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης ενός πολύ συγκεκριμένου δημοκρατικού και θεσμικού πολιτισμού. 

Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ισχυρές, οι οποίες δεν ταυτίζονται φυσικά με τη Χρυσή Αυγή, δεν είναι στην ίδια κατηγορία, ανήκουν στο συνταγματικό τόξο, όμως δυστυχώς κάνουν την επιλογή της καλλιέργειας του κοινωνικού και πολιτικού μίσους. Αυτό είναι η τομή στη μεταπολίτευση. Κάποιοι κάνουν την επιλογή, όχι απλά και μόνο της έντασης, αλλά του μίσους, για να δείξουν ότι είναι ριζοσπάστες; Ότι είναι ασυμβίβαστοι; Ότι έχουν μια άλλη πλατφόρμα; Καμία πλατφόρμα δεν έχουν. Σχέδιο Β με λιγότερες θυσίες και λιγότερες απώλειες δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Αν είναι στη φαντασία κάποιων το σχέδιο Β, αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τον απλό, φτωχό άνθρωπο, για το μεσαίο νοικοκυριό. 

(...)

 Τώρα ως προς την ιστορία των δύο άκρων. Το πρόβλημα δεν είναι μια θεωρία των δύο άκρων, το πρόβλημα είναι ότι μέσα στο αμάλγαμα του λεγόμενου "αντιμνημονιακού μετώπου", συνυπάρχουν δυνάμεις οι οποίες είναι ακροδεξιές, ναζιστικές, παραδοσιακά κομμουνιστικές και βεβαίως νεοριζοσπαστικές δήθεν, οι οποίες στην πραγματικότητα εκφράζουν ένα κόμμα του Δημοσίου, του δημόσιου τομέα, της ακινησίας και των συντεχνιακών συμφερόντων.

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι αυτό το κόμμα;

Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό το κόμμα, όπου καλλιεργεί ως κόμμα του Δημοσίου, του δημόσιου τομέα του παλαιού συστήματος της ακινησίας, του συντεχνιασμού, της αυταπάτης ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, του κλεισίματος του πελατειακού ματιού στον οποιονδήποτε για οτιδήποτε, το Κόμμα αυτό καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης. Πάρτε τις ομιλίες του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και θα δείτε με τις εκφράσεις του, την καλλιέργεια αυτού του κοινωνικού και πολιτικού μίσους κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Έχουμε το ΚΚΕ το οποίο εντίμως λέει την άποψή του. Έχουμε τον κ. Καμμένο ο οποίος έπεσε θύμα ο ίδιος της έντασης που ο ίδιος πήγε να δημιουργήσει και λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό και εξέφρασα την πλήρη μου αντίθεση γι' αυτό που υπέστη.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Δεν χρειάζονται πολλά λόγια, μόνο τρεις παρατηρήσεις:

α) Ο Βενιζέλος υιοθετεί τη γραμμή Λαζαρίδη για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τολμά να πει ότι όλα όσα χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ισχύουν στο 100% και για τη Νέα Δημοκρατία του 2009-2011 κι όταν τα χρεώνει μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ παίζει το παιχνίδι των Φαήλων.

β) Νομίζω ότι είναι πια σαφές ότι η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης δεν καθυστερεί τυχαία. Ο Βενιζέλος ταυτίζεται απόλυτα με τον Σαμαρά και δεν υπάρχει κανένας λόγος για άλλες διατυπώσεις. Προσοχή: ο Βενιζέλος προσωπικά, όχι το ΠΑΣΟΚ.

γ) Με βρίσκει πολύ πιο σύμφωνο η ρητή κι απόλυτη καταδίκη της θεωρίας των δυο άκρων από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο εδώ.

δ) Ακόμα και ο Σαμαράς, για τα μάτια του κόσμου, καταδίκασε εδώ τις εμπρηστικές δηλώσεις. Ο Βενιζέλος πάλι...