Καμίνης: Μπορεί οι δήμοι να καταστούν ακυβέρνητοι με τις προτάσεις Μιχελάκη

10.9.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη σημερινή συνέντευξη του δημάρχου της Αθήνας Γιώργου Καμίνη στον Αθήνα 9.84 για τις πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο των ΟΤΑ:

Δεν το έχω δει διεξοδικά, διότι προς το παρόν έχουμε ενημερωθεί σε γενικές γραμμές... Έχει πολλά πρακτικά προβλήματα ως προς τον τρόπο που θα εφαρμοστεί. Αλλά αναρωτιέμαι σε μια λίστα υποψηφίων που θα έχει μπροστά του ο εκλογέας, πώς θα διασφαλίσουμε ότι κάποια κόμματα, τα οποία...



...βρίσκονται στα άκρα του πολιτικού φάσματος και έχουν ισχυρή κομματική δομή και οργάνωση, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν κατευθυνόμενη σταυροδοσία; Πώς θα αποφύγουμε κάτι τέτοιο; Διότι, αν αυτό συμβεί, δεν μιλάμε για χαλάρωση της κομματικής επιρροής στις δημοτικές εκλογές, αλλά για ένταση».

-Η αναντιστοιχία δημάρχου με τον δημοτικό του σύμβουλο δεν αποτελεί επίσης ένα πρόβλημα; Πώς θα μπορεί μια δημοτική αρχή να λάβει αποφάσεις, όταν το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι πλειοψηφικό; 

Γ. Καμίνης: «Είναι και αυτό ένα ζήτημα. Αυτό ας πούμε θα μπορούσε να “θεραπευτεί” με σοβαρές τομές στον Καλλικράτη. Θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του δημάρχου. Διότι, πράγματι εάν δεν υπάρχει μια συμπαγής πλειοψηφία, όπως υπάρχει μέχρι σήμερα -τουλάχιστον αποσκοπεί να την διασφαλίσει το εκλογικό σύστημα-, μπορεί οι δήμοι να καταστούν ακυβέρνητοι».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Είναι ξανά απίστευτη η προχειρότητα και η μικροπολιτική λογική του κ. Μιχελάκη.