Κον Μπεντίτ: Δεν δημιούργησε η κρίση τη Χρυσή Αυγή και τα αντίστοιχα μορφώματα στην Ευρώπη

28.9.13


«Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι πολιτικοί προσανατολισμοί της και αυτούς πρέπει να αλλάξουμε» ήταν το κεντρικό μήνυμα, το οποίο απηύθυνε στους Έλληνες πολίτες ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του  στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο το διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου 2013, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ συνοδευόταν από τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, τη Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ενώ στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και στην εκεί συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η έτερη συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεβέκκα Χαρμς.

Η λύση για την Ελλάδα

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ δήλωσε κατηγορηματικά ότι: «Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι η Ευρώπη αλλά οι πολιτικοί προσανατολισμοί της και αυτούς θέλουμε να αλλάξουμε». Μίλησε για «την ανάγκη ενός αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ώστε να υποστηρίζονται οι πλέον αδύναμες χώρες και κοινωνίες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επείγον σχέδιο οικονομικής βοήθειας με πόρους από τα διαρθρωτικά και κοινωνικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες καθώς και του συστήματος υγείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν θα βγει από το Ευρώ. Βεβαίως, αν αποχωρήσει δεν θα επέλθει η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το θέμα είναι πως βλέπουμε την Ευρώπη. Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Έχουμε εισέλθει σε μία “μετα-εθνική” εποχή, όπου τα έθνη κράτη δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους και πρέπει να εκχωρήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις αρμοδιότητες που χρειάζονται. Ή θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση ή η παγκοσμιοποίηση θα μας προσπεράσει.»

Σχολιάζοντας τις γερμανικές εκλογές

Σχολιάζοντας την επικράτηση της Άντελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ είπε: «Δεν ξέρω αν μετά τη νίκη της Μέρκελ θα αλλάξει η γερμανική πολιτική. Όμως, πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε συνεχώς το μυαλό μας στο τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συμβάλουμε ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρώπη για να αλλάξει και η πολιτική.»

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στα λάθη, που, κατά τη γνώμη του, έγιναν κατά την προεκλογική καμπάνια από τους Γερμανούς πράσινους.

Η οργή και ο φόβος στέφει την κοινωνία προς την ακροδεξιά

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη Χρυσή Αυγή, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ δήλωσε: «Η Χρυσή Αυγή, όπως και τα άλλα αντίστοιχα μορφώματα στην Ευρώπη, δεν δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης. Προϋπήρχαν τα προβλήματα στις κοινωνίες. Η κρίση αυτό που κάνει είναι να ενεργοποιεί το φόβο και να διευρύνει τις κοινωνικές ομάδες που αποπροσανατολισμένες υποστηρίζουν τις ακροδεξιές αντιλήψεις. Αλλά η κρίση δεν είναι από μόνη της επαρκής εξήγηση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας που αν και ευημερεί εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά ακροδεξιάς. Για να αποτραπεί η φασιστοποίηση της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Εύκολο νομικά να απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή εφόσον αποδειχτούν οι κατηγορίες για εγκληματική δράση, αλλά το κοινωνικό κράτος και η αντιμετώπιση της κρίσης είναι αυτό που θα την εξαλείψει.»

Η θεωρία των δύο άκρων

Αμφισβητώντας τη χρησιμότητα και την ορθότητα της θεωρίας των δύο άκρων, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ υπογράμμισε πως: «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ τα πολιτικά κόμματα, είτε της κυβέρνησης είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν λανθασμένα πολιτικά προγράμματα, αλλά δεν είναι εγκληματίες».


Σχόλιο Παραπολιτικής: Να προσθέσω απλώς στο αναλυτικό δελτίο Τύπου και την απάντηση του Κον-Μπεντίτ στη δική μου ερώτηση που αφορούσε την αξιολόγηση της θητείας Ολάντ στη Γαλλία.

Μου είπε ότι δεν ξέρει τι θέλει να κάνει ο Ολάντ και το πρόβλημα είναι ότι ούτε ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να ξέρει...