Μόνο αυτόν τον Νοέμβριο μπορεί να εκλεγεί ξανά πρωθυπουργός ο Σαμαράς

25.9.13

Την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα αναρωτήθηκα δημόσια αν ο Σαμαράς θα θεωρήσει λύση για τα προβλήματα του τις εκλογές.

Διαβάζω ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σκέφτονται να παραιτηθούν για να προκαλέσουν εκλογές στις εκλογικές του περιφέρειες και ίσως και σε όλη την επικράτεια για την πλήρωση της θέσης του βουλευτή Επικρατείας που έχει εκλέξει το κόμμα.



Δεν ξέρω τι τελικά θα επιλέξει το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Διαβάζω ότι το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι δεν θα το κάνει τελικά η Χρυσή Αυγή γιατί δεν τη συμφέρει να χάσει τους βουλευτές και τα προνόμια της. Προσωπικά, δεν είμαι το ίδιο σίγουρος ότι δεν τη συμφέρει. Αν οι αποκαλύψεις για τη δράση του κόμματος συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, σε βάθος ορισμένων μηνών μπορεί το 3% να μοιάζει ξανά μακρινό όνειρο για τους νεοναζί ενώ στα τέλη αυτού του Νοεμβρίου μπορεί να διατηρούν ακόμα ένα σεβαστό ποσοστό. Εξάλλου, δεν πρόκειται να γίνουν «μισές εκλογές» γιατί η Αντιπολίτευση δεν θα το δεχθεί και η ίδια η κυβέρνηση προτιμά τις «ολόκληρες». Γιατί τις προτιμά;

Γιατί τον Μάιο θα είναι πια αργά. Ο Σαμαράς έχει τώρα την ευκαιρία να στήσει με την Τρόικα και με την πανίσχυρη πλέον Μέρκελ ένα ωραίο σκηνικό δήθεν αντιμνημονιακού αγώνα και να πάει στις εκλογές επενδύοντας ξανά στο φόβο της διάλυσης της χώρας και στα μεγάλα κέρδη των διαρροών των ακροδεξιών ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή προς τη Νέα Δημοκρατία. Θα μπορεί να λέει ότι χρειάζεται λίγη ακόμα υπομονή για το πλεόνασμα και για την «τελική λύση» στο χρέος.

Τον Μάιο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αποτελεί πια πραγματικότητα και με τη δολοφονία του Παύλο Φύσσα να έχει σε ένα βαθμό πάψει να απασχολεί την επικαιρότητα, ο κόσμος θα φοβάται πια λιγότερο και θα έχει μπροστά του την ευκαιρία να ξεμπερδέψει με το «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα» μια και καλή σε τρεις διαφορετικές κάλπες.

Θυμίζω ότι αν γίνουν εκλογές μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, τότε αυτές θα διεξαχθούν με λίστα κάτι που εκτιμώ ότι τα περισσότερα κόμματα αλλά και οι βουλευτές προτιμούν. Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να πλησιάζουν, οι αρχηγοί των κομμάτων θα μπορέσουν να αφαιρέσουν τους μελλοντικούς υποψηφίους και να προσθέσουν όποιους ήδη επιθυμούν, κάτι που ειδικά για τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι ευχής έργον καθώς η σχέση του με τον παραδοσιακό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας είναι οριακά καλή.

Η πολιτική εκτίμηση μου λοιπόν είναι ότι οι εκλογές πλησιάζουν, χωρίς όμως να έχω κάποια σχετική πληροφόρηση. Μια απλή εκτίμηση.