Σιωπή σημαίνει συνενοχή

24.9.13

Μέσα στο γενικό χαμό της επικαιρότητας, παραλείψαμε να συγχαρούμε δημόσια τη Θύρα 13 η οποία τόλμησε όχι μόνο να καταδικάσει τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα «από μαχαίρι φασίστα» αλλά και να καταγγείλει την αθλιότητα του Πρώτου Θέματος με τη δημοσίευση της φωτογραφίας.


Πρόκειται για μια αληθινά σπουδαία πρωτοβουλία που κόσμησε το Σάββατο το βράδυ το ιστορικό πέταλο του γηπέδου...



...της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενός γηπέδου που στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του καταγράφονται περιστατικά όπως:

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, ο διευθυντής του γηπέδου Αντώνης Βρεττός, παρότι το γήπεδο είχε επιταχθεί από τους Ιταλούς, μετέτρεψε τους απρόσιτους χώρους του γηπέδου σε χώρους αντίστασης εξοπλισμένους με ραδιόφωνα, ενώ 4 ημέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών ο Βρεττός ύψωσε την ελληνική σημαία στο γήπεδο. Την άνοιξη του 1942 ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ διοργάνωσαν φιλικό αγώνα για να ενισχύσουν με τα έσοδα του νοσηλεύομενους του νοσοκομείου Σωτηρίας. Οι Γερμανοί επενέβησαν ορίζοντας έναν αυστριακό αξιωματικό διαιτητή, ενώ απαίτησαν μέρος των εσόδων. Οι αρχηγοί των ομάδων Κρητικός και Μαρόπουλος αποφάσισαν να μη γίνει ο αγώνας και οι φίλαθλοι αφού συμφώνησαν προχώρησαν σε επεισόδια αγανάκτησης απέναντι στους κατακτητές. Ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, όταν το πλήθος των 15.000 φιλάθλων κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια.

Η πρωτοβουλία των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού δεν αποδεικνύει φυσικά ότι ούτε ένας Χρυσαυγίτης δεν έχει παρεισφρήσει στους κόλπους τους αλλά ότι οι ίδιοι τους θεωρούν απόλυτα ανεπιθύμητους.

Τους φίλους του Παναθηναϊκού ακολούθησαν κι οπαδοί άλλων ομάδων αλλά δυστυχώς υπήρξαν και διαφωνίες μεταξύ τους σχετικά με την απόλυτη καταδίκη της Χρυσής Αυγής, με πλέον χαρακτηριστική τη δημόσια αντίθεση δυο συνδέσμων του Ολυμπιακού. Επειδή λοιπόν δεν υπάρχουν «φασιστικές» ομάδες και εξ'ορισμού «φασίστες» οπαδοί, ήρθε η ώρα να γίνει σε όλους κατανοητούς ότι όταν το αίμα ρέει, η σιωπή σημαίνει συνενοχή.

Διοικήσεις, παίκτες και οπαδοί (με αυτή τη σειρά) οφείλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να απομονώσουν τον φασισμό που πάει να φωλιάσει για τα καλά στις εξέδρες.

Υ.Γ Φυσικά, για να μην μπερδευόμαστε, η επίθεση στο βαν της Nova μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ είναι απόλυτα καταδικαστέα, όπως και κάθε μορφή γηπεδικής βίας.