Γιατί ο Τσίπρας θα είναι ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Κομισιόν

21.10.13

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια είδηση που στην Ελλάδα κάπως έχει μπερδέψει την κοινή γνώμη.

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να είναι υποψήφιος για ένα τέτοιο αξίωμα ένας πολιτικός που καλά-καλά δεν γνωρίζει αγγλικά και που δεν φημίζεται για το βάθος των γνώσεων του γύρω από το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει λοιπόν να παραθέσουμε κάποια δεδομένα, ώστε να γίνει απόλυτα αντιληπτό το περί τίνος πρόκειται.

Στις Ευρωεκλογές του 2009, το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε συνασπισμό με ένα ακόμα κόμμα έλαβε μόλις το 4,8% της ψήφου κερδίζοντας 35 από τις 736 έδρες. Σε αυτή την κοινοβουλευτική ομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει αυτή τη στιγμή με έναν ευρωβουλευτή και το ΚΚΕ με 2 ευρωβουλευτές, χωρίς όμως το κόμμα του Περισσού να είναι και μέλος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.


Αυτή τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα της συγκεκριμένης ομάδας που συγκεντρώνει τόσο υψηλό ποσοστό σε εθνικό επίπεδο και που φλερτάρει με τη διακυβέρνηση της χώρας  του. Αναμένεται μάλιστα να καταγράψει και στις ευρωεκλογές του Μαΐου το μεγαλύτερο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε εθνικό επίπεδο, αυξάνοντας σημαντικά τη συνεισφορά του στις έδρες του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Mε λίγα λόγια, προσωπικά δεν θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό για τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα είναι ο υποψήφιος μιας σχεδόν περιθωριακής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου η οποία ελάχιστη συμμετοχή έχει στη λήψη των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν με κάνει φοβερά αισιόδοξο ότι ένας υποψήφιος πρωθυπουργός που θέλει να τα βάλει με τη Μέρκελ στηρίζεται απλώς από το 4-5% των πολιτικών συσχετισμών της Ευρώπης.