Λεωφορείο 678

23.10.13


Αν και υποθέτω ότι θα σας είναι εντελώς αδιάφορο, η σχέση μου με τον κινηματογράφο είναι αρκετά κακή, γι'αυτό και κάθε φορά που κάθομαι να δω μια ταινία, αν αυτή δεν είναι τραγική, καταφέρνει να με ενθουσιάσει.

Πριν από λίγες μέρες, η αγαπημένη Sokolatitsa+ πρότεινε 3 ταινίες για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ή να μάθουν περισσότερα για τον, όχι και τόσο μακρινό μας, μουσουλμανικό κόσμο κι έτσι χθες το βράδυ υπέκυψα στον πειρασμό.


Παρακολούθησα το «678», λίγες μόνο μέρες μετά από ένα σύντομο σχόλιο μου γι' αυτήν εδώ την καμπάνια του ΟΗΕ. Η ταινία περιγράφει την -τελικά- παράλληλη ζωή τριών γυναικών στην κοινωνία του Καΐρου (οριακά πριν την Αραβική Άνοιξη) οι οποίες έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όπως διαβάζω εδώ, σε μια έρευνα που έγινε το 2008, αποδείχτηκε πως το 83% των γυναικών στο Κάιρο έχουν υποστεί μιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση και πως το 62% των ανδρών παραδέχτηκε πως έχει προβεί σε πράξη σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών

Αν δεν νιώθετε διάδοχοι του Κουροσάβα και σταθείτε χαλαροί μπροστά στην οθόνη, η ταινία θα σας αφηγηθεί μια φοβερή ιστορία με έναν τρόπο όσο απλοϊκό χρειάζεται για να πάρετε μια γεύση από κοινωνίες όπου τα ένστικτα της ζούγκλας κυριαρχούν μέχρι και σήμερα.

Στο τέλος, δεν θα νιώθετε τόσο ότι έχετε παρακολουθήσει ένα κινηματογραφικό έργο, όσο ότι για κάποια ώρα διαβάζατε ένα εκτενές αφιέρωμα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αραβικό κόσμο.

Να το δείτε.