Παραιτήσεις μελών ΔΕΠ από το ΔΣ του συλλόγου ΔΕΠ της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ

18.10.13

Εδραιώνεται το χάος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο παραμένει κλειστό μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ζητήσει την αποχώρηση 498 διοικητικών υπαλλήλων από το στελεχιακό δυναμικό του ιδρύματος.

Σήμερα, μέλη ΔΕΠ της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ανακοίνωσαν την παραίτηση τους από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ, εκφράζοντας την αγανάκτηση τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο με ευθύνη όλων των εμπλεκομένων



Αναλυτικά η επιστολή τους:

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Σε όλη τη θητεία μας ως μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ της Σχολής μας υποστηρίξαμε την θέση ότι το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πάντα ανοικτό και να λειτουργεί προς όφελος των φοιτητών του και της Ελληνικής κοινωνίας. Στο Πανεπιστήμιο συνυπάρχουν και πρέπει να συνεργάζονται
Φοιτητές, Καθηγητές, Ερευνητές, Διοικητικοί, Τεχνικοί, Φύλακες κλπ. Το Πανεπιστήμιο όμως δεν ανήκει σε κανένα, αλλά μόνο στον Ελληνικό λαό. 

Καθένας έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται, να διεκδικεί, να απεργεί αλλά όχι να αντιστρατεύεται με απαράδεκτους και πολλές φορές βίαιους τρόπους με όσους δεν συμφωνούν μαζί του.

Θεωρήσαμε ότι η διαχείριση και το ξεπέρασμα της κρίσης που πρόεκυψε με το θέμα της διαθεσιμότητας των Διοικητικών υπαλλήλων (αλλά και όσων μπορεί να δημιουργούνται σε έναν ζωντανό οργανισμό) έπρεπε να γίνει με ωριμότητα, εντατική προσπάθεια, συνεννόηση και συμβιβασμούς από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Δυστυχώς όμως η έγκαιρη, ήρεμη και ανοιχτή συζήτηση δεν χαρακτηρίζει την σημερινή πραγματικότητα στη χώρα και στον χώρο μας.

Πιστεύουμε ότι η διακοπή των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του το μόνο που επιτυγχάνει είναι να πλήττει όλη την Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Συμμετείχαμε με προτάσεις και ψηφίσματα σε αυτή τη λογική στις Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου (συμμετοχή στο όριο της απαρτίας, περί το 15% των μελών ΔΕΠ της σχολής) παρόλο που διαφωνούσαμε με την πρακτική της διακοπής-συνέχειας των ΓΣ που καθιερώθηκε. Η προσπάθειά μας δεν πέτυχε.

Παρόλο που στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου υπήρξε ισοψηφία ανάμεσα στις δυο παρατάξεις-απόψεις, οι προτάσεις μας στις Γενικές Συνελεύσεις καταψηφίστηκαν. Φυσικά δεν έγιναν δεκτές προτάσεις για ηλεκτρονική ψηφοφορία. 

Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου η αντιμετώπιση των προβλημάτων με κομματικές λογικές και φρασεολογία έχει επικρατήσει κατά κράτος της ακαδημαϊκής λογικής και δεοντολογίας
.Οι πόρτες της Πανεπιστημιούπολης είναι κλειστές και για να φτάσεις στο γραφείο σου πρέπει να ζητήσεις άδεια από "επιτροπές περιφρούρησης" ή να πας συνωμοτικά από το ρέμα και τοίχο-τοίχο.

Στις πόρτες των εργαστηρίων έχουν μπει αλυσίδες από καταληψίες φοιτητές. .Ρεαλιστικές συμβιβαστικές φωνές (Πρώην πρυτάνεις του ΕΚΠΑ, ΔΕΠ Πληροφορικής, Συμβούλιο Διοίκησης) είτε αγνοούνται είτε λοιδορούνται με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς από "απεργιακές επιτροπές" και κομματικά όργανα

.Κατηγορούμαστε ως κυβερνητικοί συνδικαλιστές, όργανα της τρόϊκας, μνημονιακοί, Γκεμπελιστές, δουλοπρεπείς, ζητιάνοι προγραμμάτων, επιχειρηματίες, κανίβαλοι κλπ, κλπ

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαρύνει τις ηγεσίες όλων των εμπλεκομένων μερών (Υπουργείο, ΑΕΙ, Συνδικάτα, Φοιτητικοί σύλλογοι) οι οποίες επιμένουν στην αδιέξοδη τακτική τους.

Σε αυτό το περιβάλλον όπου δεν μας επιτρέπεται να λειτουργήσουμε εκπαιδευτικά και ερευνητικά, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε άλλο να λειτουργούμε συνδικαλιστικά.

Όλα τα μέλη του ψηφοδελτίου της ''Συνεργασίας μελών ΔΕΠ της Σχολής Θετικών
Επιστημών:

-Υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου
-Ευχαριστούμε όσους μας υποστήριξαν στην προσπάθειά μας.
-Ευχαριστούμε ιδαίτερα τους 45 συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή
μας για προσυπογραφή του κειμένου των συναδέλφων της Πληροφορικής. Δεν
ανακοινώνουμε τα ονόματα τους για να μην μπουν στο στόχαστρο κάποιας
"απεργιακής επιτροπής".

Αφήνουμε την πλειοψηφία του ΔΣ να συνεχίσει τον "ενωτικό αγώνα" της χωρίς "αντιπολίτευση". Δυστυχώς όμως ο αγώνας αυτός δεν είναι προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου αλλά προς την απαξίωσή του.

Μ.Δασενακης, Ξ.Μουσσάς, Ι.Κοτρώνης, Α.Τσαντίλη, Δ.Σίδερης, Ι.Χήνου