Σαχινίδης: Δεν είδαμε το δάσος, δεν ψηφίσαμε ένα Εθνικό Φορολογικό Σύστημα

1.10.13

Παραθέτω την ενδιαφέρουσα κατάληξη της σημερινής συνέντευξης του Φίλιππου Σαχινίδη στον Αθήνα 9,84 και τον Τάκη Καμπύλη:

Δεν είδαμε το δάσος. Δηλαδή, δεν είδαμε ποια είναι η κεντρική ανάγκη της χώρας.

 Και θέλω να ζητήσω την κατανόηση των πολιτών, ότι στην αρχή, πολλές από τις διατάξεις τις οποίες περάσαμε καθώς ξεκινήσαμε την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του φορολογικού συστήματος, έγιναν κάτω από τη πίεση της εκταμίευσης των δόσεων.


Όμως όταν παρήλθε αυτή η πίεση, όταν η Ελλάδα κατάφερε κι έβαλε σε μία σειρά τα δημοσιονομικά της, όφειλε - κι αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 όπου για πρώτη φορά συγκροτήθηκε μία πολυκομματική Κυβέρνηση, που είχε τη στήριξη των τριών Κομμάτων που αποφάσισαν να συνεργαστούν τον Ιούνιο του 2012 - όφειλε να θέσει ως προτεραιότητα την ψήφιση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Δυστυχώς - κι εδώ ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, κι εμείς πρέπει ως ΠΑΣΟΚ να αναλάβουμε τις ευθύνες μας που δεν επιμείναμε προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το ότι αναδεικνύαμε συνεχώς το ζήτημα. Αλλά σε αυτό το ζήτημα το οποίο θεωρούσαμε κομβικό, δεν είχαμε την δύναμη να πείσουμε την κυβέρνηση ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην υιοθέτηση ενός εθνικού φορολογικού συστήματος και φτάσαμε τώρα, 18 μήνες μετά τη συγκρότηση της Κυβέρνησης, να συζητούμε για άλλη μία φορά, για έναν καινούργιο νόμο που θα έρθει να αντικαταστήσει το ΕΤΗΔΕΕ που είναι Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που όμως και αυτός, είναι μια αποσπασματική προσέγγιση πάνω στην αντιμετώπιση του προβλήματος που λέγεται φορολόγηση των Ελλήνων πολιτών κατά έναν τρόπο δίκαιο και διαφανή.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Απουσιάζει εδώ και καιρό από τη χώρα ένα εθνικό σχέδιο. Έχουν όλοι βολευτεί με τις μνημονιακές επιταγές αλλά και με τις παρακλήσεις της Αντιπολίτευσης για την επιστροφή στο καταστροφικό παρελθόν.