Συλλεκτική ναζιάρικη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

10.10.13

Ένα τρομακτικό χαστούκι στα περί success story της κυβέρνησης έδωσε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κι εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια συλλεκτική ανακοίνωση, το ύφος της οποίας θυμίζει περισσότερο απογοητευμένο ερωτικό σύντροφο παρά επίσημο δημόσιο φορέα.Ας τη δούμε όμως κομμάτι-κομμάτι. Στην πρώτη παράγραφο διευκρινίζεται ότι το υπουργείο δεν θέλει να σχολιάσει την έκθεση του Ταμείου τύπου «δεν μου πέφτει εμένα λόγος, να 'ναι καλά όπου και να 'ναι»:

Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη δεύτερη παράγραφο, υπάρχει μετατόπιση στο «δεν μου πέφτει εμένα λόγος, να 'ναι καλά, δεν είχα μιλήσει ούτε όταν είχε ξεφτιλιστεί με το χ θέμα, δεν θέλω να σχολιάσω λέμε»:

Και δεν το έπραξε αυτό ακόμη και όταν ο Οργανισμός αποδέχονταν σφαλμένες παραδοχές και λανθασμένες εκτιμήσεις στη σύνταξη του αρχικού Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για τη χώρα μας.

Στην τρίτη παράγραφο πάμε με ύφος ανωτερότητας στο «όταν εγώ έχω κάτι να πω, το λεώ»:

Η ελληνική κυβέρνηση τοποθετείται, με ευθύνη και σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, μόνο επί του συμφωνημένου, με την τρόικα, Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής

.Ε και μετά, καταλήγουμε πανηγυρικά στο «ε αφού με πιέζεις, θα σου πω για τον μ@λ@κ@»:

Σύμφωνα με αυτό:

1ον. Η Ελλάδα, το 2012, υπερκάλυψε τους δημοσιονομικούς της στόχους. Σημειώνεται ότι στο Μνημόνιο (Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality), και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 «Επίτευξη υγιών δημόσιων οικονομικών (Achieving sound public finances)», αναφέρεται ότι «το πρωτογενές ισοζύγιο σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος ανήλθε στο -1,3% του ΑΕΠ το 2012 ελαφρώς καλύτερα από το στόχο του -1,5% του ΑΕΠ», τονίζοντας μάλιστα ότι «η υποκείμενη δημοσιονομική βελτίωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας βαθειάς ύφεσης» (ύφεση 6,4% το 2012 όταν οι στόχοι είχαν τεθεί με ύφεση 6%). 

2ον. Η Ελλάδα, το 2013, θα πετύχει μικρό, βιώσιμο, πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις και των εταίρων μας. Μάλιστα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Η έκθεση του ΔΝΤ το επιβεβαιώνει (σελ. 70: Ελλάδα = 4,2% του ΑΕΠ, Ευρωζώνη = 1,1% του ΑΕΠ).

3ον. Στην τελευταία επικαιροποίηση του Προγράμματος αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013-2014.

Οι συζητήσεις με τους εταίρους για την επικαιροποίηση του προγράμματος συνεχίζονται.
Σε κάθε περίπτωση, το όποιο κενό που υπάρχει έως το 2017, με τους στόχους που υπάρχουν σήμερα, θα καλυφθεί με έλεγχο των δαπανών και με πρωτοβουλίες για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, αλλά και από την ορατή ήδη καλυτέρευση του μακροοικονομικού κλίματος.