Το κόλπο Πρετεντέρη για να κρύψει ότι η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ πέφτουν κι ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει

8.10.13


Όπως το συνηθίζει, ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης παρουσίασε στην εκπομπή του μια δημοσκόπηση της GPO την οποία μάλιστα συνόδευσε από τον χαρακτηρισμό «ΣΟΚ», χωρίς μάλλον κανείς να καταλάβει το γιατί.

Στην καρτέλα με την πρόθεση ψήφου, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι προτίμησαν να συγκρίνουν τα ευρήματα με τη μέτρηση του Νοεμβρίου του 2012 κι όχι με την αμέσως προηγούμενη, όπως συνηθίζεται.

Διαβάζοντας κανείς λοιπόν αυτή τη σύγκριση διαπιστώνει ότι η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, χάνοντας μάλιστα σχεδόν δυο μονάδες.


Τι θα προκύψει όμως αν κάνουμε το αυτονόητο, αν δηλαδή συγκρίνουμε αυτή τη μέτρηση με την αμέσως προηγούμενη της εταιρείας που έγινε το Μάιο του 2013; Στον παρακάτω πίνακα από την ίδια δημοσκόπηση, καταγράφονται τα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες 5 μετρήσεις και με το ανοιχτό γαλάζιο χρώμα καταγράφεται το ποσοστό της μέτρησης του περασμένου Μαΐου.

Αν διαβάσουμε λοιπόν έτσι τη μέτρηση, η Νέα Δημοκρατία χάνει 0,3%, το ΠΑΣΟΚ πέφτει διαρκώς και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από καιρό κερδίζει μια ολόκληρη μονάδα και μειώνει σημαντικά τη διαφορά.

Τι έχει μεσολαβήσει από το Μάιο μέχρι σήμερα; Η ΕΡΤ, ο ανασχηματισμός και η Χρυσή Αυγή. Η Νέα Δημοκρατία ήλπιζε ότι από τη δήθεν μεταρρύθμιση της Δημοσίας Τηλεόρασης κι από την επίδειξη δύναμης κόντρα στη Χρυσή Αυγή ότι θα κέρδιζε πόντους. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ ήλπιζε ότι με τον ανασχηματισμό και με τη 3η Σεπτεμβρίου θα έβλεπε τα ποσοστά του να αυξάνονται.

Αντί λοιπόν χθες να προκύψει από τη δημοσκόπηση της GPO ότι δημιουργείται ένα μικρό ρεύμα ανατροπής του προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, χάρη στο κόλπο Πρετεντέρη, το κλίμα ήταν ότι «περίπου στα ίδια είμαστε, η Ν.Δ αντέχει».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο site του Mega, η GPO έχει αναρτήσει την πρόθεση ψήφου σε σύγκριση με τη μέτρηση του Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι υπήρξε «δημοσιογραφική» παρέμβαση στον τρόπο της τηλεοπτικής παρουσίασης της έρευνας.


Πραγματική...Ανατροπή.