Η επίμαχη δήλωση Τσίπρα για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται να διαφοροποιηθούν

18.11.13


Σάλος έχει προκληθεί από χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα Αυγή.


Την παραθέτω αυτούσια:

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Είναι προφανές ότι η στρατηγική της υποταγής στην τρόικα έχει όρια. Δεν πείθει πια κανέναν. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές του καλούνται να είναι όχι μόνο μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος. Δεν είναι εύκολο. Γιατί εκτός του αισθήματος της κομματικής επιβίωσης υπάρχει και αυτό της πολιτικής αξιοπρέπειας. 

Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο.

Προσωπικά, βρίσκω αυτή τη δήλωση απόλυτα «κανονική» και «θεμιτή» και μου είναι αδύνατο να καταλάβω τις διαστάσεις που έχει λάβει. Είναι δυνατόν να μην πιέζει ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης τους βουλευτές που σκέφτονται με την ψήφο τους να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης;

Δεν υποστηρίζω ότι «καλά κάνει» αλλά αναρωτιέμαι «τι περιμένατε να κάνει;».