Ποιους υπόσχεται να αποκαταστήσει από την «αντισυνταγματική» διαθεσιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ;

15.11.13

Παραθέτω τη χθεσινή κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη και Ρένας Δούρου μετά τη συνάντησή τους με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, των σχολικών φυλάκων και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και του Πολυτεχνείου:

Εκφράζουμε τη στήριξη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγώνες σας για την αποτροπή των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων και τη συρρίκνωση, κατάργηση, ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων και δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών. 


Θέλουμε να τονίσουμε ότι, εδώ που ήλθαν τα πράγματα, η λύση των προβλημάτων σας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που βρίσκεστε στους δρόμους των αγώνων, είναι πολιτική και σχετίζεται με την ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης, της τρόικας και των μνημονίων τους και την ανάδειξη μιας αριστερής κυβέρνησης που θα βάλλει τέλος σ’ αυτές τις βάρβαρες πολιτικές. 

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει αποτυπωθεί και σε πρόταση νόμου που έχουν καταθέσει οι 72 βουλευτές του στη Βουλή ότι, εφόσον με τους αγώνες και την ψήφο του λαού αναδειχθεί αριστερή κυβέρνηση, θα ακυρώσει τις αντισυνταγματικές νομοθετικές ρυθμίσεις για διαθεσιμότητες και απολύσεις στο δημόσιο τομέα και θα αποκαταστήσει όσους και όσες, λόγω της εφαρμογής τους έχασαν την εργασία τους.

Σχόλιο Παραπολιτικής: To επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκατάσταση όσων έχασαν ή θα χάσουν την εργασία τους είναι η αντισυνταγματικότητα των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αν δεν κάνω λάθος, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις της εφεδρείας που προέβλεπε το 1ο Μνημόνιο κι εφαρμόστηκε μερικώς το 2011.

Δεν γνωρίζω να έχουν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικές κάποιες απολύσεις ή το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας, αν κι εκκρεμούν ακόμα αρκετές προσφυγές στο ΣτΕ. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι σαφές:

Ποιους θα αποκαταστήσει; Όλους όσους ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχασαν με αντισυνταγματικό τρόπο την εργασία τους ή εκείνους για τους οποίους το ΣτΕ έκρινε ή θα κρίνει κάτι τέτοιο; Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μαζικές επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο ή απλώς την εφαρμογή κάποιων πιθανών δικαστικών αποφάσεων που θα δικαιώσουν κάποιους εργαζομένους;