Η Singletonapps, ο Άγιος Νικόλαος και μια προτροπή αποτυχίας

13.11.13


Toν Κώστα (τον) Ζίβα δεν τον ήξερα αλλά τον γνώρισα χωρίς να τον ξέρω. Τον εντόπισα μια μέρα στο Twitter, διάβασα βιαστικά τα πιο πρόσφατα tweets του και έσπευσα να τον κάνω follow. Σύντομα διαπίστωσα ότι είναι και Παναθηναϊκός κι από τότε τον έχω ταράξει στα retweet.

O Παναθηναϊκός όμως ήταν μόνο η αρχή. Τσεκάροντας το προφίλ του διαπίστωσα ότι ζει μόνιμα στην Κρήτη, ότι είναι μαθηματικός αλλά παράλληλα ιδρυτής και «αφεντικό» μιας μικρής επιχείρησης που κατασκευάζει εφαρμογές (apps) για κινητά τηλέφωνα και tablet. Έτσι γνώρισα τη Singletonapps, την εταιρία που τελικά δημιούργησε και την εφαρμογή της Παραπολιτικής.

Όντας ελαφρώς προκατειλημμένος για τις επιχειρηματικές προοπτικές της ελληνικής επαρχίας στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας, η ύπαρξη μιας τέτοιας εταιρίας στον Άγιο Νικόλαο, αληθινά με ενθουσίασε, πόσο μάλλον όταν διαπίστωσα ότι στελεχώνεται κι από «ντόπιους», από νέα παιδιά που το επώνυμο τους τελειώνει κυρίως σε «-άκης».

Για καιρό, με τον Κώστα τα λέγαμε από το Twitter, ώσπου φέτος το καλοκαίρι για ακόμα μια φορά όλοι οι δρόμοι οδήγησαν στην Κρήτη κι αυτή τη φορά ο Άγιος Νικόλαος δεν θα μπορούσε να λείπει από το δρομολόγιο.

Συνάντησα τον Κώστα σε μια ταβέρνα στην Πλάκα, με φόντο τη Σπιναλόγκα. Παρέα μας ήταν ακόμα δυο εκλεκτοί εκπρόσωποι της Κρήτης αλλά επειδή είναι σεμνά παιδιά (κι εκείνοι την ημέρα έφαγαν πολύ) δεν θέλω να τους εκθέσω. Αν και ζούσαν σχετικά κοντά στον Κώστα, έπαθαν πλάκα και μόνο με την ύπαρξη του.

H θέα από το τραπέζι μας
Στο δρόμο της επιστροφής για το Ηράκλειο, μονολογούσαν «υπάρχουν τέτοια πράγματα γύρω μας;». Ο Κώστας όμως δεν μας είχε πει κάτι φοβερό. Μας είχε πει απλά ότι, αν και το mobile internet δεν πιάνει καλά παντού στον Άγιο Νικόλαο, δεν απαιτείται τίποτα παραπάνω για να ξεκινήσει κάποιος να πειραματίζεται επιχειρηματικά σε αυτόν τον τομέα.

Μας εξήγησε τη λογική του, τον τρόπο που έπεισε αρκετές τοπικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την προβολή τους και μέσω μιας εφαρμογής για κινητά. Μας περιέγραψε επίσης πως κόντεψε να τον καταστρέψει το Κράτος όταν εξήγγειλε ένα σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τέτοιες εφαρμογές, το οποίο τελικά ναυάγησε, εκθέτοντας όλες τις σχετικές επιχειρήσεις στους υποψήφιους πελάτες τους.

Ο Κώστας μας θύμισε πόσα λίγα τελικά χρειάζονται για να ξεκινήσει κανείς μια επιχειρηματική προσπάθεια και πόσο εύκολα η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει σχεδόν ίσες ευκαιρίες σε όσους προσπαθήσουν. Δεν του το είχα πει τότε αλλά ο Κώστας για εμάς τους «ξένους» που τον συναντήσαμε συμβόλισε τη χαρά της ζωής, μας θύμισε πόσο επίκαιρο θα είναι πάντα το «Stay hungry, stay foolish» που είπε κάποτε ένας σπουδαίος.

Του είχα θέσει ως όρο για τη συνεργασία μας να γράψω κάτι για την εταιρεία του. Δεν ξέρω αν τήρησα την υπόσχεση μου με αυτό το κείμενο ή αν τελικά έγραψα κάτι άσχετο. Σίγουρα όμως ξέρω ότι η λύση για τη χώρα δεν μπορεί παρά να περιέχει πολλές Singletonapps ανά την Ελλάδα που θα τολμήσουν να πάνε κόντρα στο ρεύμα.

Πολλές θα αποτύχουν, πιθανότατα οι περισσότερες. Κάποιες όμως θα πετύχουν, κυρίως γιατί πρώτα κάποιες άλλες είχαν αποτύχει. Ώρα να ξεκινήσουμε την επανάσταση αλλάζοντας τον μικρόκοσμο μας κι εξερευνώντας τα όρια μας. Καλή μας αποτυχία!

Επήγα κ'έβαλα 3G στο κινητό απάνω
όντα δ'αν είμαι στα βουνά το ίντερνετ να πιάνω