Αποσταθεροποίηση στην Τουρκία μετά το μίνι πραξικόπημα Ερντογάν

27.12.13


Με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν συνιστά παρά την ύστατη απόπειρα του Ερντογάν να επιβληθεί με τα όργανα ενός βαθέος κράτους αλλά και με τις αποκαλύψεις εισαγγελέα ότι η κυβέρνηση παρεμπόδισε την έρευνά του, η Τουρκία εξακολουθεί να κλυδωνίζεται από το σκάνδαλο της διαφθοράς.

Τούρκος εισαγγελέας κατήγγειλε ότι του αφαιρέθηκε ο φάκελος της έρευνας για μια υπόθεση διαφθοράς που έχει συνταράξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ότι η αστυνομία παρακώλυσε την διαδικασία, αρνούμενη να πραγματοποιήσει σημαντικές συλλήψεις.

«Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε ο εισαγγελέας Μουαμέρ Ακάς σε γραπτή δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Διαπράχθηκε ένα έγκλημα διαμέσου της [κρατικής] ιεραρχίας. . . στους υπόπτους επετράπη να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία», τόνισε ο εισαγγελέας.
Μολονότι ο Ακάς δεν αναφέρθηκε σε κανέναν ονομαστικά, οι καταγγελίες στις οποίες προέβη αναμένεται να κλιμακώσουν την μεγεθυνόμενη οργή για την υπόθεση που ξέσπασε την 17η Δεκεμβρίου, με τη σύλληψη για υποθέσεις διαφθοράς δεκάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων των γιων τριών υπουργών της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του επικεφαλής της κρατικής Halkbank (Λαϊκής Τράπεζας).

Ο Ερντογάν αποπειράται να εμφανίσει την υπόθεση ως μια συνωμοσία καθοδηγούμενη από το εξωτερικό κι αντέδρασε καθαιρώντας ή μεταθέτοντας περίπου 70 από τους αξιωματικούς της αστυνομίας που έλαβαν μέρος στην έρευνα, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, όπου εδρεύει η Χαλκμπάνκ.

Πηγή: Ημερησία

Σχόλιο Παραπολιτικής: Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 17 Δεκεμβρίου που έγιναν οι προσαγωγές για τις συγκεκριμένες υποθέσεις διαφθοράς μέχρι και χθες, η πτώση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ήταν της τάξης του 13,74%.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δεν θα καταφέρει να γλιτώσει και πάλι, όπως μετά τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί, αν και προσωπικά δεν θα πόνταρα εύκολα εναντίον ενός ηγέτη που αποδεικνύεται φοβερά αδίστακτος.

3 σχόλια:

 1. Πιο αδίστακτος απ' τον Μπένι που τίποτα καλό δεν πρόσφερε στη χώρα και συνεχίζει να κυβερνά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παρόλη τη τεραστια ανοδο του βιοτικου επιπέδου των τουρκων επι ημερων ερντογαν οταν άρχισε να γινεται πραγματικά επικίνδυνος για τη δυση τον ξήλωσαν για πλάκα. Η δυση ανέχεται τους γραφικούς γιατι τη διακεδάζουν τους πραγματικ'α επικίνδυνους όμως τους τρωει το μαυρο φιδι αιώνες τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ανεβασμένο βιοτικό επίπεδο των Τούρκων είναι πλαστό. Οπως και οι Έλληνες τη δεκαετία του '90 έτσι και οι Τούρκοι (στα δυτικά παράλια και στην Πολη) τώρα ζουν και καταναλώνουν με δάνεια. Αντίθετα το βιοτικό επίπεδο στην Ανατολία παρασμένει σε χαμηλά επίπεδα.

   Διαγραφή