Η αρχή είναι μία: τόσα μας λείπουν, ανεξάρτητα από τη φοροδοτική ικανότητα οποιουδήποτε

18.12.13

Κάνει καμπάνια η Δράση για τους φόρους των ακινήτων, διότι οι αντικειμενικές αξίες όφειλαν να έχουν προσαρμοστεί τρεις φορές από το 2007. Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν, επειδή τα ακίνητα δεν πουλιούνται, έχουν υποτιμηθεί, ενώ οι φόροι πληρώνονται από το διαθέσιμο εισόδημα και όχι γενικά και αόριστα με την «περιουσία». Και βγαίνει από τα αριστερά η φιλελεύθερη Δράση στο κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ.

Ενός τραγέλαφου μύριοι έπονται. Βγαίνει η κυβέρνηση και λέει ότι πρόκειται να «πληρώσει η Εκάλη», ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύεται, κατ’ αρχάς, την ψήφο του, αφού όμως έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Όπως δήλωσε ο γ.γ. Εσόδων, κ. Θεοχάρης, για να βγει το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να πληρώσουμε τιμές 2007. Να πληρώσουμε έναν πρώην προσωρινό νόμο, όπως πληρώνουμε και μια πρώην έκτακτη εισφορά.

Η αρχή είναι μία: τόσα μας λείπουν, ανεξάρτητα από τη φοροδοτική ικανότητα οποιουδήποτε. Έχουμε άλλωστε αντικειμενικά κριτήρια, όπως το αυτοκίνητο και ο μισθός μιας άλλης εποχής. Φορολογία 2007 με εισόδημα 2014 και όποιος αντέξει. Άλλωστε για τα πραγματικά εισοδήματα κανείς δεν γνωρίζει… Άσε που καταθέσαμε προϋπολογισμό στον οποίο έχουμε εγγράψει 2,5 δισ. ευρώ έσοδα από τα ακίνητα, ενώ ψάχνουμε 400 εκατομμύρια από ισοδύναμα «μη μέτρα», που δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε αφού έχουμε δεσμευτεί «προσωπικά». Και μας δεσμεύει και η προγραμματική συμφωνία.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο της Μαριλένας Κοππά εδώ.