Γνωρίζουν τα σημερινά βρέφη ότι δανειζόμαστε στο όνομα τους για να πληρώνουμε πρόωρες συντάξεις;

30.12.13


Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας με ενθουσίασε, τόσο που σκέφτομαι να χτυπήσω τατουάζ «Success story» κι από κάτω μια προσωπογραφία του Γιάννη του Βρούτση.

Διαβάζω και στις μέσα σελίδες λίγες περισσότερες πληροφορίες για τα χαρμόσυνα νέα:

Η 25ετία και η ημερομηνία συμπλήρωσής της είναι το «κλειδί» για τη συνταξιοδότηση, πριν τα 67, χιλιάδων ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Κερδισμένοι των σχετικών διατάξεων είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων που θεμελίωσαν μέχρι το τέλος του 2010 και που παίρνουν σύνταξη στα 50, οι τρίτεκνες που θεμελίωσαν 20ετία έως το τέλος του 2010 και βγαίνουν χωρίς όριο ηλικίας, πατέρες με ανήλικα που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012 με έξοδο έως και 15 χρόνια γρηγορότερα και οι άνδρες με τρία τέκνα.

Δεν είναι υπέροχο; Δεν είναι αληθινά σπουδαίο ότι μια «ανάλγητη» αλλά και «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση παίρνει μια τέτοια απόφαση και μια εφημερίδα της Αριστεράς δεν διστάζει να την διαφημίσει στο πρωτοσέλιδο της;

Σε μια χρεοκοπημένη χώρα με 1.500.000 ανέργους και με περίπου 80 χρόνια προσδόκιμο ζωής, η κυβέρνηση κρίνει ότι κάποιος που έχει εργαστεί 20-25 χρόνια πρέπει πλέον να...ξεκουραστεί και να αναλάβουν τα έξοδα του οι ελάχιστοι ειλικρινείς φορολογούμενοι και όσοι καταφέρνουν ακόμα και σήμερα να εργάζονται.

Η γενιά που στα χέρια της έσκασε η βόμβα της χρεοκοπίας βγαίνει στη σύνταξη και την πληρώνουμε με δάνεια τα οποία θα χρειαστεί να εξοφλήσουν μέσα στις επόμενες δεκαετίες τα σημερινά βρέφη και οι σημερινοί νέοι, στους κόλπους των οποίων η ανεργία ξεπερνά το 60%.

Κι όταν αργά ή γρήγορα θα κοπούν ακόμα περισσότερο οι συντάξεις, γιατί το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα αντέξει να πληρώνει τόσα εκατομμύρια συνταξιούχους, θα φταίνε η Μέρκελ και οι αεροψεκασμοί...