Ντράγκι: Αν έφευγε μια χώρα από το ευρώ, θα έπρεπε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπό χειρότερες συνθήκες

17.12.13

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε σήμερα ενώπιον της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής της Ευρωβουλής, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός ευρώ, ενώ χαρακτήρισε  ουτοπία να πιστεύουν κάποιοι ότι μια έξοδος και στη συνέχεια υποτίμηση του νομίσματος θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο θα ήταν καλύτερο για όλους να αφεθούν κάποιες χώρες να φύγουν από το ευρώ, ο κ. Ντράγκι αφού ανέφερε ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι κάτι αμετάκλητο, χαρακτήρισε απίθανη και απίστευτη την ανάλυση που κάνουν ορισμένοι σύμφωνα με την οποία μια έξοδος από τη ευρώ και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 40% θα επιλύσει όλα τα προβλήματα.  «Ακόμη κι αν έφευγε μια χώρα από το ευρώ πάλι θα ήταν υποχρεωμένη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα υπό πολύ χειρότερες, δυσβάστακτες συνθήκες», είπε.

Σε άλλη ερώτηση, απάντησε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να τα καταφέρουν αρκεί να εφαρμόσουν με αποφασιστικότητα τα συμφωνηθέντα και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που σημειώνουν πρόοδο, τόνισε ο κ. Ντράγκι.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στο νότο της Ευρωζώνης σε σχέση με το βορρά, ωστόσο, όπως είπε, η επιδείνωση της κατάστασης έχει επιβραδυνθεί, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι βαθμιαία τα προβλήματα θα εξαφανιστούν μέσω της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών που θα τεθεί σε λειτουργία του χρόνου και ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης τραπεζών θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών, είπε.

Επισήμανε, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί, αλλά με πιο φιλικό τρόπο στην ανάπτυξη και χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας. Επέμεινε στην απόλυτη ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με ταυτόχρονη μόνιμη αύξηση του δημόσιου χρέους.

Πηγή: Σίγμα

Σχόλιο Παραπολιτικής: Τόσο απλά, τόσο κατανοητά. Ο άλλος δρόμος σήμαινε πάντοτε ακόμα περισσότερο «σοκ και δέος» για τις προβληματικές οικονομίες. Όχι τυχαία, καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν έδωσε λαϊκή εντολή φυγής από την Ευρωζώνη σε καμία χώρα.