ΕΕ κατά Ερντογάν: Υπονομεύει την ανεξαρτησία της τουρκικής Δικαιοσύνης

28.12.13


Αιχμές ότι η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς αφήνουν οι Βρυξέλλες, καλώντας την Άγκυρα να χειριστεί τις έρευνες με «διαφάνεια και αμεροληψία».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φίλε, που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, αναφέρει δε ότι "τις τελευταίες ημέρες, οι αλλαγές στους κόλπους της δικαστικής αστυνομίας υπονόμευσαν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των ερευνών που διεξάγει η δικαιοσύνη για τις κατηγορίες της απάτης και της διαφθοράς".

Το σκάνδαλο έχει πυροδοτήσει οξύτατη κρίση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και μία εβδομάδα, ενώ προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στην τουρκική οικονομία.

"Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια (σ.σ. προς ένταξη στην ΕΕ) χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης (...) να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία", ανέφερε ο Φίλε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Πηγή: ΣΚΑΙ  

Σχόλιο Παραπολιτικής: Οι Βρυξέλλες ορθώς αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση, μόνο που νομίζω ότι πια υπάρχει μια μικρή διαφορά: το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας απορρίπτει στην ουσία της την ευρωπαϊκή προοπτική.