Ιερώνυμος: Ο πλησίον δεν είναι μόνο ο συμπατριώτης αλλά κι ο εντελώς διαφορετικός

31.12.13

Παιδιά από διαφορετικές χώρες υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και συνομίλησε μαζί τους κατά τη διάρκεια γεύματος το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Σκοπός της Εκκλησίας και σήμερα είναι να στηρίζει τον άνθρωπο» είπε ο κ. Ιερώνυμος. «Και ο Χριστός βεβαίως δεν κάνει διακρίσεις. Ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα».

Στην διάρκεια του γεύματος ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε εκτενώς με τα παιδιά και το προσωπικό υπογραμμίζοντας ότι «ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας, έζησε ως ξένος, μάς δίδαξε με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου την αγάπη για τον διπλανό μας που ταυτίζεται με τον ξένο και μας διαβεβαίωσε ότι η στάση μας απέναντί τους είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για τη δικαίωση και σωτηρία μας. Ο ίδιος ο Θεός ταυτίζεται με το πρόσωπο του ξένου! λέγοντας "Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με", "εφ' όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε"».

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Σχόλιο Παραπολιτικής: Μέσα στο 2013, οι σκιές συνεργασίας ή έστω ανοχής της Χρυσής Αυγής έπεσαν βαριές πάνω από την Εκκλησία της Ελλάδος. Η τελευταία δήλωση της χρονιάς από τον αρχιεπίσκοπο κλέβει σίγουρα τις (θετικές) εντυπώσεις αλλά θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο θάρρος.

Ήδη ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δείχνει τον δρόμο. Το Time τον ανέδειξε πρόσωπο της χρονιάς. Διαβάστε εδώ.