Ιερώνυμος: Ο πλησίον δεν είναι μόνο ο συμπατριώτης αλλά κι ο εντελώς διαφορετικός

31.12.13

Παιδιά από διαφορετικές χώρες υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και συνομίλησε μαζί τους κατά τη διάρκεια γεύματος το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Σκοπός της Εκκλησίας και σήμερα είναι να στηρίζει τον άνθρωπο» είπε ο κ. Ιερώνυμος. «Και ο Χριστός βεβαίως δεν κάνει διακρίσεις. Ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός, δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω, έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μας και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα».

Στην διάρκεια του γεύματος ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε εκτενώς με τα παιδιά και το προσωπικό υπογραμμίζοντας ότι «ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας, έζησε ως ξένος, μάς δίδαξε με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου την αγάπη για τον διπλανό μας που ταυτίζεται με τον ξένο και μας διαβεβαίωσε ότι η στάση μας απέναντί τους είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για τη δικαίωση και σωτηρία μας. Ο ίδιος ο Θεός ταυτίζεται με το πρόσωπο του ξένου! λέγοντας "Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με", "εφ' όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε"».

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

Σχόλιο Παραπολιτικής: Μέσα στο 2013, οι σκιές συνεργασίας ή έστω ανοχής της Χρυσής Αυγής έπεσαν βαριές πάνω από την Εκκλησία της Ελλάδος. Η τελευταία δήλωση της χρονιάς από τον αρχιεπίσκοπο κλέβει σίγουρα τις (θετικές) εντυπώσεις αλλά θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο θάρρος.

Ήδη ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δείχνει τον δρόμο. Το Time τον ανέδειξε πρόσωπο της χρονιάς. Διαβάστε εδώ.

2 σχόλια:

 1. Πόσο καλό θα έκανε στη χώρα αν αυτός ο σεμνός και σοβαρός ιεράρχης γινόταν αρχιεπίσκοπος από το 1998. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία, τι χειρότερο, αν ζούσε ακόμα εκείνο το ακροδεξιό πράμα (δεν μπορώ να το πω όπως το σκέφτομαι). Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του αλλά ας βάλει το χέρι του να μην μας τύχει ξανά τέτοιο πράμα !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οπως τον καιρό της χούντας, ο παπαΠειρουνάκης ήταν σαν την καλαμιά στον κάμπο, ανάμεσα στους παπάδες, έτσι και ο Αναστάσιος σήμερα φαίνεται .
  Το θέμα είναι πως τέτοιοι είναι μόνο σαν την καλαμιά στον κάμπο.
  Και μετά σου λέει φταίναι γιά όλα ΄μόνο οι πολιτικοί .

  ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ .

  Θ.Τ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή