Μαργαρίτης: Ο Βενιζέλος προσπάθησε να καπελώσει την πρωτοβουλία των 58

11.12.13

Ο κ. Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της πολιτικής γραμματείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

Αντιλαμβάνομαι ότι πάρα πολλοί φίλοι και σύντροφοι που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία των 58 έχουν μια ειλικρινή αγωνία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Μια αγωνία, την οποία θέλω και εγώ να μοιραστώ μαζί τους. Όμως, η εμφάνιση του προέδρου του ΠαΣοΚ, του κ. Βενιζέλου, στην εκδήλωση, αλλά κυρίως η συνέντευξή του μετά στο Mega, μου δημιούργησαν την εντύπωση ότι επεδίωξε να καπελώσει ανοιχτά και απροκάλυπτα την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στο βαθμό που την εμφάνισε ως συνάρτηση των κομματικών σχεδίων του ΠαΣοΚ και διατύπωσε και το σχέδιο των ενεργειών των 58.

Να προσθέσω ότι την διάνθισε μετά και με ορισμένες υπερβολές περί μυστικών υπηρεσιών και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που προσπαθούν να τον εξοντώσουν, οι οποίες τείνουν να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, τα οποία ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής. Και μάλιστα, γνωρίζετε ότι οι σοσιαλδημοκράτες απεχθάνονται από τη φύση τους τις θεωρίες συνωμοσιών. Έχω λοιπόν τη γνώμη ότι με μια βουλιμία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ -κατά τη γνώμη μου-, επιχείρησε να ελέγξει αυτή την πρωτοβουλία και εγώ, αν είχα υπογράψει το κείμενο των 58, σήμερα θα είχα πρόβλημα...

Θα σας πω δύο σημειολογικά στοιχεία. Την ημέρα που βγαίνει το κείμενο των 58, έχει ο κ. Βενιζέλος μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα “Έθνος” και την ημέρα που γίνεται η πρώτη δημόσια, ανοιχτή εκδήλωση, ο κ. Βενιζέλος παρευρίσκεται και το βράδυ -στην τηλεοπτική του συνέντευξη-, περιγράφει τι θα κάνουν οι 58. Τα συμπεράσματα, νομίζω, τα βγάζει ο καθένας από μόνος του. Είναι αυτονόητες συμβολικές ενέργειες. Δύο φορές εμφανίστηκαν οι 58 και τις δύο -επιτρέψτε μου να το πω-, με το ειδικό του βάρος, ο κ. Βενιζέλος χρωμάτισε αυτές τις κινήσεις».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ναι, πιστεύω κι εγώ ότι ο Βενιζέλος (αλλά όχι συνολικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) προσπάθησε να καπελώσει την πρωτοβουλία των 58 και σε βάθος χρόνου αυτό μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό γι' αυτούς.

Αυτός είναι όμως ο λόγος που η Δημοκρατική Αριστερά δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα; Αν είναι αυτός, το κόμμα οφείλει να το πει αυτό επίσημα, να πει δηλαδή ότι αν ο Βενιζέλος φύγει από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τότε οι όροι του διαλόγου για την Κεντροαριστερά θα αλλάξουν και ότι η συμμετοχή της σε ένα νέο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιο πιθανή.

Μέχρι όμως να το πει αυτό με απόλυτη σαφήνεια, καλώς ή κακώς, θα κατηγορείται δικαίως ότι απλώς βρίσκει συνεχώς αφορμές, κυρίως γιατί ο Φώτης Κουβέλης νιώθει πιο άνετα στο να είναι κύριος ενός μικρού μαγαζιού παρά συνέταιρος ενός μεγαλύτερου κι ίσως γιατί όσο η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει, τόσο πιο δεδομένη είναι η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στο όποιο νέο κυβερνητικό σχήμα, αν και κάτι τέτοιο θα απαιτήσει κάτι βασικό: το να έχει καταφέρει η Δημοκρατική Αριστερά να μπει πάλι στη Βουλή.