Όταν έχεις διαλύσει τα δημόσια ΑΕΙ, δεν μπορείς να προτείνεις την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

8.12.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου στη Βουλή:

Ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο Ελληνικό θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα συγκέντρωνε εδώ φοιτητές από όλη τη Μεσόγειο και από τα Βαλκάνια και απανταχού της γης. Μου είπε κάποιος συνάδελφός μας προχθές σε τηλεοπτική συζήτηση το εξής: «Μα, θα κλείσουν τα δημόσια και πού θα πάνε τα παιδιά του λαού να σπουδάσουν;».


Τι ανιστόρητη αξιολόγηση, κύριε Υπουργέ, όταν όπου υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχουν και δημόσια. Προσέξτε το εξής: Η Κούβα και εσείς που έχετε σπουδάσει σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό, γιατί εμείς δεν είχαμε αυτή την αγαθή τύχη, κύριε συνάδελφε…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Σε ποιον το λέτε αυτό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Για όποιον συνάδελφο σπούδασε εκεί. Όχι, όμως, για μένα.
Λέω, λοιπόν, ότι όπου υπήρχαν ιδιωτικά πανεπιστήμια ο ανταγωνισμός με τα δημόσια ήταν μόνο επωφελής και τίποτα άλλο.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Ο κ. Λυκουρέντζος πέρασε από το υπουργείο Παιδείας στην καταστροφική περίοδο Καραμανλή όπου με την Παιδεία πειραματίστηκαν διάφοροι ανίδεοι όπως ο ίδιος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης,

Ο κ. Λυκουρέντζος συμμετέχει σε μια κυβέρνηση η οποία κατάφερε να διαλύσει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η οποία προσπαθεί τώρα να τετραγωνίσει τον κύκλο και να χωρέσει δυο εξάμηνα σε 7 μήνες.

Κανείς δεν θυμάται να έχει προσπαθήσει ο κ. Λυκουρέντζος να καταστήσει τα ελληνικά ΑΕΙ ελκυστικά σε φοιτητές «από τη Μεσόγειο, από τα Βαλκάνια και απανταχού της γης». Με ποια αξιοπιστία λοιπόν προτείνει αυτό να το πράξουν νέα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Στη Γερμανία και στη Γαλλία πάντως τους φοιτητές από τα πέρατα του κόσμου τους προσελκύουν κυρίως τα δημόσια πανεπιστήμια. Το προσπάθησε εδώ κανείς;.

Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια γνωρίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί με ευκολία στην Ελλάδα αν και καλό θα ήταν κάποια στιγμή αυτό να γίνει. Αν όμως την ανοίξουν αποτυχημένοι υπουργοί και υφυπουργοί Παιδείας, το μόνο που θα καταφέρουν είναι αυτό που κατάφερε φέτος ο ανεπαρκής Αρβανιτόπουλος, δηλαδή να καταστήσουν τα δημόσια ΑΕΙ ακόμα πιο αντιδραστικά σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης.