Όθωνας: Να απαντήσουμε στο δίπολο της νέας δεξιάς και της «αριστερής» συντήρησης

23.12.13

Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μανώλη Όθωνα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ:

Το πεδίο που θα κριθούν, σύντομα, οι πολιτικές δυνάμεις και θα ιχνογραφηθούν οι σύγχρονες πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, δεν θα είναι τα θέματα διαχείρισης της κρίσης αλλά το πεδίο ορισμού των θεσμικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών συντεταγμένων της Ελλάδος του αύριο.


Σʼ αυτό το πεδίο θα πρέπει να οριοθετηθούμε διακριτά από την Συντηρητική Παράταξη είτε λέγεται ΝΔ, είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Σʼ αυτό το πεδίο θα υφάνουμε ξανά το νήμα της επικοινωνίας με τις δυνάμεις των μη προνομιούχων της σημερινής Ελλάδας.  Εκείνων δηλαδή των Ελλήνων και των Ελληνίδων  που θέλουν να εργασθούν, να παράξουν,  που θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε μια δημοκρατική χώρα, σεβόμενοι δημοκρατικές αρχές και αξίες.

Όλων αυτών που απαιτούν:

-Συνολικές ανατροπές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού- κομματικού συστήματος , τη μήτρα  επώασης των πραγματικών αιτιών της κρίσης.
-Καμία περαιτέρω ανοχή στην πλήρη καρτελοποίηση του χρήματος, της αγοράς, της ενημέρωσης και τελικά της πολιτικής.
-Την επεξεργασία του Νέου Παραγωγικού Σχεδιού (για το οποίο κανείς ακόμα δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο), τον προσδιορισμό πλαισίου  προσέλκυσης επενδύσεων και  αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, χωρίς να μετατραπεί η χώρα σε εργασιακό μεσαίωνα ή φορολογικό παράδεισο για επιτήδειους.
-Να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Ναι η κρίση μπορεί και πρέπει να γίνει ευκαιρία. Ευκαιρία για άρση παθογενειών και στρεβλώσεων δεκαετιών. Ευκαιρία για προοδευτικές αλλαγές παντού. Ευκαιρία  για την χώρα, το δημόσιο συμφέρον, και τους πολίτες. Όχι ευκαιρία για πλιάτσικο.
Mια χώρα με δομές Διοίκησης ευέλικτες, με αξιοκρατία, με αξιολόγηση, με εξειδίκευση και συνεχή περαιτέρω αποκέντρωση κρατικών λειτουργιών στούς θεσμούς της αυτοδιοίκησης και στήριξη σε όσα στελέχη της  επιμένουν μακριά από  τα  βεγγαλικά της επικοινωνίας να προσπαθούν για το καλύτερο.

Στον προοδευτικό χώρο πέφτει αυτό το βάρος.Δεν μπορεί όμως μια χώρα να χαθεί ξανά ούτε σε ψεύτικους παραδείσους ούτε σε σκοτεινά  μονοπάτια.  Στο νέο δίπολο, στην νέα δεξιά και  στην «αριστερή» συντήρηση,  πρέπει να απαντήσουμε.