Προβόπουλος: Η δημοσιονομική προσαρμογή βασίστηκε δυσανάλογα κυρίως στους ειλικρινείς φορολογούμενους

29.12.13

«Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών» διαπιστώνει ο Γιώργος Προβόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο διοικητής της ΤτΕ υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε προτείνει η δημοσιονομική προσαρμογή να επιτευχθεί κατά 2/3 από τον περιορισμό των δαπανών και κατά 1/3 από αύξηση των εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν επετεύχθη και έτσι σε μία περίοδο μεγάλης και ταχείας πτώσης των εισοδημάτων καλούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι να επωμιστούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας» τονίζει.

Στη συνέντευξή του ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος τραπεζικών καταθέσεων, αποδίδοντας τις όποιες σχετικές τοποθετήσεις σε «έλλειψη ενημέρωσης, ανευθυνότητα, ή δόλο».

Πηγή: Euro2day

Σχόλιο Παραπολιτικής: Αν και δεν είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του κ. Προβόπουλου και σιχαίνομαι να αναπαράγω πράγματα που δημοσιεύονται στη φυλλάδα «Πρώτο Θέμα», η επισήμανση για τους ειλικρινείς φορολογούμενους του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος πρέπει να ακουστεί.

Συχνά, όταν συζητάμε για «κόκκινα δάνεια» και «υπερφορολόγηση» ξεχνάμε ότι αφενός υπάρχουν και δάνεια που δεν είναι «κόκκινα» γιατί δεκάδες χιλιάδες έντιμοι Έλληνες στερούνται τα πάντα για να μην χρωστάνε ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες κι αφετέρου ότι η υπερφορολόγηση πλήττει κυρίως αυτούς που πληρώνουν όλους τους φόρους.

Δυστυχώς, διαχρονικά, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει επιλέξει κυρίως να νοιάζεται και να θωπεύει τους ασυνεπείς, μέσω των περαιώσεων και των χαριστικών ρυθμίσεων, κάνοντας τους συνεπείς να νιώθουν συχνά μαλάκες αδικημένοι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιο συνεπείς φορολογούμενοι είναι συνήθως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν κατασυκοφαντηθεί, κυρίως για τους λάθος λόγους.