Ράθυμοι υπουργοί σε μια κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι για όλα φταίει η Τρόικα

7.12.13

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τη γραμμή του Μαξίμου για ταχεία προώθηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών μοιάζουν να βρίσκονται οι υπουργοί της κυβέρνησης τα υπουργεία των οποίων εμπλέκονται στο πρόγραμμα κινητικότητας και απολύσεων από τον δημόσιο τομέα.

Τρεις εβδομάδες πριν από την τυπική λήξη της προθεσμίας που έχει δοθεί στην ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτύχει τον στόχο των 4.000 απομακρύνσεων υπαλλήλων εντός του 2013 (επιπλέον 11.000 προβλέπονται για το 2014), οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν τη συντριπτική πλειονότητα των υπουργείων απλώς να... αδιαφορεί.

Πλην της «θυσίας» του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας από το υπουργείο Μεταφορών υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη και κάποιων πρώτων στοιχείων αξιολόγησης που, κατά πληροφορίες, έχει στείλει το υπουργείο Πολιτισμού υπό τον Π. Παναγιωτόπουλο (αφορούν όμως λίγες δεκάδες εργαζομένων), τα υπόλοιπα υπουργεία δεν έχουν ανταποκριθεί στο έγγραφο αίτημα του υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσουν ταχέως στην αξιολόγηση των ΝΠΙΔ που έχουν υπό την εποπτεία τους, ούτε βέβαια και στη σχετική επισήμανση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση αναζητεί 1.000 έως 1.500 υπαλλήλους προς απομάκρυνση μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς η τρόικα -εκτός κι αν αλλάξει γνώμη τώρα- δεν είχε δώσει παράταση για το συγκεκριμένο σκέλος του προγράμματος κινητικότητας. Σημαντικό τμήμα των αποχωρήσεων υποτίθεται ότι θα προέκυπτε από το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει συμφωνηθεί. Επιπλέον προβληματισμό στο υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης προκαλεί και η δημόσια αναφορά του κ. Γ. Στουρνάρα σε «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου» που θα προσφερθεί στους εργαζομένους των ΕΑΣ, καθώς υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι τέτοιας μορφής αποχωρήσεις δεν θα προσμετρηθούν από την τρόικα.


Σχόλιο Παραπολιτικής: Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα και δεν θέλει και μεγάλη φαντασία για να μαντέψει κανείς ποια είναι η πηγή του.

Έχω μια απλή απορία: πώς γίνεται αυτή η κυβέρνηση να στοχοποιεί την Τρόικα, να κατηγορεί την Ευρώπη για παράλογες απαιτήσεις και ταυτόχρονα να μην έχει πιάσει ούτε τον εύκολο στόχο των απολύσεων για το 2013;

Το «εύκολος» προκύπτει από το ότι το 2014 πρέπει να αποχωρήσουν 11.000 υπάλληλοι, δηλαδή σχεδόν οι τριπλάσιοι από ότι φέτος. Θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση να απολύσει 11.000 την επόμενη χρονιά όταν δεν μπορεί να φτάσει φέτος ούτε τους 4.000 παρά το ολοκαύτωμα της ΕΡΤ;