Στράτος Φαναράς: Υπάρχει χώρος στην Κεντροαριστερά αλλά...

13.12.13

O διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:

-Για τα ευρήματα της έρευνας Forum της Metron Analysis: 

«Δεν θα έλεγα ότι όλα τα κόμματα συρρικνώνονται, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή μεταβολή στο κομματικό σύστημα. Υπάρχει ένας χαμηλός κομματισμός -όπως έχει αποκληθεί-, ανάμεσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη Νέα Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα, οι άλλες διάφορες εκδοχές έχουν συμπιεστεί, με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή μετεκλογικά και το βέβαιο είναι ότι όλα εκείνα τα οποία παρέμεναν σε ασάφεια και σε εκκρεμότητα -λόγω του πολιτικού και εκλογικού συστήματος-, συνεχίζουν να παραμένουν. 

Η διάταξη των δυνάμεων είναι τέτοια σήμερα, που στην περίπτωση μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, θα είχαμε νέου τύπου αδιέξοδα, νέες ανάγκες συνεργασιών... Τουλάχιστον αυτή την στιγμή, τα δύο μεγάλα κόμματα είναι σε ποσοστά μη αυτοδυναμίας. Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο καταφέρουν να φτάσουν σε μια κάλπη στο 35% – 36% και να σχηματίσουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με τα προβλήματα που έχει η χώρα, φτάνει το 1/3 του εκλογικού σώματος, ώστε να μπορέσει μια κυβέρνηση να δρομολογήσει λύσεις; Χρειάζεται και μια σοβαρή αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Η γνώμη μου είναι ότι το πολιτικό σύστημα επειδή ακριβώς, παρά την κρίση, έχει παραμείνει στην ουσία αναλλοίωτο... Αναφέρομαι στις διαδικασίες, τους θεσμούς και τη λήψη των αποφάσεων... Αν δεν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση και η πολιτική στη χώρα, πολύ φοβάμαι ότι θα λειτουργούν τα πάντα ως “κρεατομηναχή”, η οποία θα αναλώνει πρόσωπα, κόμματα και πρωτοβουλίες». 

-Για την κεντροαριστερά: 

«Αν με ρωτάτε αν υπάρχει χώρος εκεί, αν υπάρχει εκλογικό ακροατήριο, βεβαίως υπάρχει. Υπάρχει μια μεγάλη εκλογική “αγορά”. Αλλά τα κόμματα και τα υποκείμενα δεν συγκροτούνται στο όνομα των κοινών καταβολών. Φτιάχνονται στο όνομα των πολιτικών προτάσεων για το μέλλον. Όταν, λοιπόν, εδώ τίθεται ένα θέμα όπου οι διάφοροι βασικοί πόλοι αυτού του χώρου έχουν άλλη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης, τότε δεν μπορούν και να συνυπάρξουν. Ας μην βαυκαλιζόμαστε. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να λες ότι θέλεις πολιτική σταθερότητα και μέτωπο εναντίον της δεξιάς ταυτόχρονα. Όλα αυτά θα κριθούν στη βάση της πολιτικής πρότασης που θα κατατεθεί». 

2 σχόλια:

  1. Πάντως "μετριοπαθές" αποτέλεσμα αποδέχθηκε η ΑΥΓΗ...
    Περίεργο... Συνήθως ο πήχυς που βάζουν (ποντίκι) είναι πάνω από 2% διαφορά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και μού είναι εντελώς αδιάφορη οποιαδήποτε δημοσκόπηση-ο σωστός όρος θα ήταν δημοσκοπιμότητα-θεωρώ ότι είναι νομοτέλεια η "εκλογή" Τσίπρα. Αυτό που ουσιαστικά περιμένω είναι η μεταστροφή κάποιων καναλαρχών-εντάξει, διακριτικά θα γίνει ήγουν μουλωχτά. Η ίδια-ακριβώς ίδια-νομοτέλεια που έκανε τον Παπανδρέου πρωθυπουργό, ακριβώς η ίδια θα κάνει και τον Τσίπρα.Και όσο θνησιγενές αποδείχτηκε το μνημειώδες-από την έννοια δημιουργώ ταφικά μνημεία-44% του Παπανδρέου άλλα τόσο θα είναι το όποιο ποσοστό καταφέρει να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το φυσικό του γεωστρατηγικό ιδεολογικό σύμμαχο Καμμένο των ΑΝΕΛ. Θα κάνουμε ένα ωραιότατο πισωγύρισμα στο 2009-ο Τσίπρας θα κάνει ωραιότατες υπονομευτικές της ευρωπαϊκής ενοποίησης κορώνες, θα γίνει άμεσα δεκτός από τον εντολέα του στο Λευκό Οίκο και όταν θα τα έχει κάνει κι αυτός μαντάρα-άλλη νομοτέλεια κι αυτή, οι "Πλατείες" θα συναντήσουν τις Κάννες. Θέλω να πω ότι είναι ανόητο να βλέπουμε την επικράτηση του Τσίπρα με ανόητα ιδεολογικά κριτήρια-αν μού βρείτε ΜΙΑ δήλωση του Τσίπρα που να περιλαμβάνει έστω και καθ'υπαινιγμό τη λέξη Σοσιαλισμός, να με φτύνετε όλοι μαζί στο Σύνταγμα-ο άνθρωπος είναι ο ιδρυτής του αμερικανικού κόμματος και ο βαθύς κληρονόμος του αντίστοιχου αγγλικού του 19ου αιώνα-ναι, τόσο καλά πάμε: με την όπισθεν ολοταχώς! Οι άλλοι; Οι άλλοι εκ των πραγμάτων γίνονται του ευρωπαϊκού κόμματος. Αυτοί είναι οι δύο πόλοι. Και μόνο το ΚΚΕ θα κρατάει την ιδεολογία σαν αποκλειστικό του χαρακτηριστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή