Στράτος Φαναράς: Υπάρχει χώρος στην Κεντροαριστερά αλλά...

13.12.13

O διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε:

-Για τα ευρήματα της έρευνας Forum της Metron Analysis: 

«Δεν θα έλεγα ότι όλα τα κόμματα συρρικνώνονται, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή μεταβολή στο κομματικό σύστημα. Υπάρχει ένας χαμηλός κομματισμός -όπως έχει αποκληθεί-, ανάμεσα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη Νέα Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα, οι άλλες διάφορες εκδοχές έχουν συμπιεστεί, με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή μετεκλογικά και το βέβαιο είναι ότι όλα εκείνα τα οποία παρέμεναν σε ασάφεια και σε εκκρεμότητα -λόγω του πολιτικού και εκλογικού συστήματος-, συνεχίζουν να παραμένουν. 

Η διάταξη των δυνάμεων είναι τέτοια σήμερα, που στην περίπτωση μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, θα είχαμε νέου τύπου αδιέξοδα, νέες ανάγκες συνεργασιών... Τουλάχιστον αυτή την στιγμή, τα δύο μεγάλα κόμματα είναι σε ποσοστά μη αυτοδυναμίας. Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο καταφέρουν να φτάσουν σε μια κάλπη στο 35% – 36% και να σχηματίσουν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με τα προβλήματα που έχει η χώρα, φτάνει το 1/3 του εκλογικού σώματος, ώστε να μπορέσει μια κυβέρνηση να δρομολογήσει λύσεις; Χρειάζεται και μια σοβαρή αλλαγή στο πολιτικό σύστημα. Η γνώμη μου είναι ότι το πολιτικό σύστημα επειδή ακριβώς, παρά την κρίση, έχει παραμείνει στην ουσία αναλλοίωτο... Αναφέρομαι στις διαδικασίες, τους θεσμούς και τη λήψη των αποφάσεων... Αν δεν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση και η πολιτική στη χώρα, πολύ φοβάμαι ότι θα λειτουργούν τα πάντα ως “κρεατομηναχή”, η οποία θα αναλώνει πρόσωπα, κόμματα και πρωτοβουλίες». 

-Για την κεντροαριστερά: 

«Αν με ρωτάτε αν υπάρχει χώρος εκεί, αν υπάρχει εκλογικό ακροατήριο, βεβαίως υπάρχει. Υπάρχει μια μεγάλη εκλογική “αγορά”. Αλλά τα κόμματα και τα υποκείμενα δεν συγκροτούνται στο όνομα των κοινών καταβολών. Φτιάχνονται στο όνομα των πολιτικών προτάσεων για το μέλλον. Όταν, λοιπόν, εδώ τίθεται ένα θέμα όπου οι διάφοροι βασικοί πόλοι αυτού του χώρου έχουν άλλη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης, τότε δεν μπορούν και να συνυπάρξουν. Ας μην βαυκαλιζόμαστε. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να λες ότι θέλεις πολιτική σταθερότητα και μέτωπο εναντίον της δεξιάς ταυτόχρονα. Όλα αυτά θα κριθούν στη βάση της πολιτικής πρότασης που θα κατατεθεί».