Το παγκόσμιο ρεκόρ του Γιάννη Στουρνάρα

6.12.13

Το καλοκαίρι του 2012 ο κεντροαριστερός, μνημονιακός και τεχνοκράτης Στουρνάρας ανέλαβε υπουργός Οικονομικών σε μια κεντροδεξιά, αντιμνημονιακή και παλαιοκομματική κυβέρνηση.

Η θεωρητικά αντιφατική επιλογή του δεν εξέπληξε σχεδόν κανέναν. Υπήρξε πάντα ένας φιλόδοξος άνθρωπος κι αυτό κακό δεν είναι. Κακό είναι αυτό που τον έχει βρει τώρα τελευταία.

Θα ήθελα πραγματικά κάποιος να μου υποδείξει μια άλλη χώρα, έστω και στην κεντρική Αφρική, όπου ο υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης συνεργασίας δέχεται χτυπήματα από τον αρχηγό του ενός εκ των δυο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, από τους περισσότερους βουλευτές και των δυο κομμάτων αλλά κι από έναν πρώην πρωθυπουργό που επηρεάζει πολλούς βουλευτές! Και δεν τίθεται καν θέμα αποπομπής του!

Θυμάμαι ότι επί Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αρκούσε η διαφωνία ενός μόνο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο ΚΤΕ Οικονομικών για να γίνει παντού πρώτο θέμα η «αποδυνάμωση» του τότε υπουργού Οικονομικών. Τώρα που γίνεται ο πραγματικός χαμός, τα ΜΜΕ καλύπτουν το θέμα περίπου ως «συζυγικά καυγαδάκια».

Ειδικά η αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη μητέρα του υπουργού Οικονομικών αποτελεί μια ιστορικά άθλια στιγμή στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Θυμίζω ότι οι δυο προηγούμενοι πολιτικοί που προκάλεσαν αίσθηση με αναφορές σε οικογενειακά πρόσωπα ήταν ο Πάνος Καμμένος με τις μπούρδες που έλεγε για τον Αντρίκο Παπανδρέου και οι χυδαιότητες της Ζαρούλια για την κόρη Δραγασάκη.

Συνοψίζοντας, μπορώ να καταλάβω οποιαδήποτε κριτική για τον Γιάννη Στουρνάρα καθώς με το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνώ κιόλας. Αν δεν τον θέλουν όμως, ας ζητήσουν την αποπομπή του ή ας ρίξουν την κυβέρνηση. Το να τον χλευάζουν δημόσια και το να προετοιμάζονται να ρίξουν σε αυτόν όλες τις ευθύνες για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης είναι όμως αληθινά αστείο και δεν τιμά κανέναν.